Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Au început lucrările la drumul spre cel mai mare telescop din lume


    Compania chiliană Ingeniería y Construcción SA (ICAFAL) a început construcţia unui drum spre creasta Cerro Armazones. Aici va fi construit European Extremely Large Telescope (E-ELT), la o altitudine de 3060 metri.



    Noaptea pe Cerro Armazones. Foto: ESO/S. Brunier.


    Acum nu există nici un drum asfaltat în partea de sus a muntelui. Drumul la care se lucrează va avea o lăţime de 11 metri cu o parte de rulare auto lată de 7 metri. Lucrările vor dura 16 luni şi vor oferi acces la culmea pe care va începe construirea telescopului gigant.

    Aceeaşi companie va face nivelarea pe partea superioară a muntelui în ultima parte a acestui an, şi va fi responsabilă şi cu alte lucrări civile adiţionale.

    Construcţia propriu-zisă a telescopului este planificată să înceapă în următorul deceniu.

    Telescopul gigant va permite explorarea unor domenii complet necunoscute ale Universului. Va fi cel mai mare telescop optic/infraroşu din lume.

    Telescoape extrem de mari sunt considerate unul dintre cele mai mari priorităţi în astronomie. Ele vor avansa foarte mult cunoştinţele astrofizice, permiţând studii detaliate ale planetelor din jurul altor stele, primelor obiecte din Univers, găurilor negre super-masive, precum şi natura şi distribuţia de materia întunecată şi energia întunecată care domină Universul.

    ESO şi mai mult de 100 de astronomi din toate ţările europene au lucrat din 2005 la definirea noului telescop. El va avea cinci oglinzi, cu oglinda principala de 39 metri, a doua având 4 metri şi va fi gata în 2022.

    GH. MĂNOIU | 16 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Tunelul Gotthard, lung de 57 kilometri, cel mai lung și mai adânc tunel feroviar din lume, s-a deschis oficial în Elveţia.
    Cel mai mare pachebot din lume, nava de croazieră "Harmony of the Seas" din clasa Oasis, construit de şantierele navale din Saint-Nazaire (vestul Franţei), a fost pus pe linia de plutire înainte de livrarea care va avea loc în aprilie 2016.
    O înţelegere între compania Hyperloop Transport Technologies şi Slovacia, privind introducerea transportului tubular cu viteze de 1100 kilometri pe oră, ar reduce călătoria cu trenul între Viena şi Bratislava la doar opt minute.
    China a inaugurat oficial cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume, Beijing-Guangzhou, cu o lungime de 2298 km. Trenurile pe această rută merg cu 300 km/h, ceea ce reduce timpul de călătorie între capitală şi Guangzhou, un puternic centru economic în sudul Chinei, de la peste 20 de ore la numai opt.
    Martie 2015 a fost cea mai caldă lună martie la nivel global, de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880.
    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă.