Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Autismul detectabil cu mult timp înainte de apariţia simptomelor

    Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil.



    Copil cu autism.


    Un studiu realizat la Universitatea din Carolina de Nord, Statele Unite, a descoperit diferenţe în partea creierului responsabilă pentru funcţiile de nivel înalt, cum ar fi limba, cortexul cerebral, încă din primul an de viaţă, la copii care au fost ulterior diagnosticaţi cu autism.

    Scanarea creierului copiilor, în special la cei din familii cu risc ridicat, ar putea duce la diagnosticarea mai devreme a bolii.

    Pe termen lung, s-ar putea face ceva similar pentru toţi copiii în cazul în care testarea ADN-ului va avansa suficient de mult pentru a deveni utilă în identificarea copiilor cu risc ridicat.

    În cazul în care autismul este diagnosticat precoce, atunci terapiile comportamentale, cum ar fi cele care pregătesc părinţii pentru a interacţiona cu un copil cu autism, pot fi introduse mai devreme şi astfel ar trebui să fie mai eficiente.

    Cercetătorii au analizat imaginile scanate cu un program de inteligenţă artificială şi au putut să prevadă care copiii sunt predispuşi să dezvolte autism, cu o precizie de 80%.

    Cu toate acestea, autismul se manifestă în moduri diferite şi un singur test nu este în măsură să identifice potenţialul de autism la toţi copiii.

    19 SEPTEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Diabet din Universitatea din California, San Francisco şi de la Centrul Medical al Universitaţii din Washington arată că celulele imune din creier pot declanşa supraalimentarea şi creşterea în greutate ca răspuns la dietele bogate în grăsimi.
    Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra, Marea Britanie, au descoperit o metodă de detectare a modificărilor la nivelul ochiului, care ar putea identifica boala Parkinson înainte ca simptomele sale să se dezvolte.
    Un nou experiment a aratat ca pacienţii paralizaţi au putut apuca şi muta obiecte controlând cu gândurile un braţ robotizat.
    Foarte multe persoane cu vârsta de peste 65 ani sunt tratate pentru căderi, dar cercetătorii consideră că vârsta nu este un motiv suficient pentru a considera că cineva cade deoarece este slab, suferă de vedere proastă sau demenţă.
    Primii ani de viaţă joacă un rol crucial în formarea creierului uman. Noi cercetări sugerează că experienţele noastre ar putea, de asemenea, influenţa schimbări la nivel genetic, în neuroni.
    O descoperire a cercetătorilor de la Weill Cornell Medical College din Qatar ar putea duce la un test rapid de screening non-invaziv pentru diabet, permiţând persoanelor care nu ştiu că au boala, un acces mai rapid la tratament.