Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Avionul solar elveţian, Impulse 2, în jurul lumii

    Solar Impulse 2 a aterizat luni în Oman, după o zi de zbor în care a parcurs 400 kilometri, în încercarea de a deveni primul avion alimentat cu energie solară care face înconjurul lumii.



    Solar Impulse 2 (HB-SIB).


    Aeronava elveţiană a ajuns în Muscat după căderea nopţii, 13 ore şi două minute după decolarea de la Abu Dhabi din 9 martie 2015, ora 3:12 UTC.

    Decolarea, care era programată iniţial pentru sâmbătă, a fost amânată din cauza vânturilor puternice.

    Energia aparatului este asigurată de panourile solare poziţionate pe aripile de 71,9 metri, puţin mai mici decât ale unui jumbo jet. Greutatea sa este, însă, puţin peste 2 tone, doar 0,5% din cea a unui avion Airbus A380. Altitudinea de croazieră este de 8500 metri şi viteza de 90 kilometri pe oră (60 kilometri pe oră pe timp de noapte pentru a economisi energie).

    Din Muscat, va mai face 12 opriri pe parcursul călătoriei ce va dura cinci luni, cu un timp total de zbor de aproximativ 25 de zile.

    Marţi, avionul a decolat la ora 2:35 UTC urmând să traverseze Marea Arabiei către Ahmedabad, India, apoi spre Myanmar, China, Hawaii şi New York. Cel mai lung segment va fi un zbor timp de cinci zile şi cinci nopţi peste Oceanul Pacific între Nanjing, China şi Hawaii, o distanţă de 8500 kilometri.

    10 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    China a testat o rachetă hipersonică, capabilă să se deplaseze cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului şi care poate penetra actualele sisteme de apărare antirachetă. De la Beijing, Ministerul chinez al apărării nu a comentat rezultatele testului, pe care l-a numit ştiinţific şi despre care a precizat că nu este îndreptat împotriva nici unei ţări.
    Autoritatea de Administrare Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a cerut companiei Boeing să facă o modificare urgentă pe motoarele General Electric, montate pe aeronavele Boeing 787, care sunt susceptibile a se opri în timpul zborului.
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.
    Smartphone-urile, camerele video şi ochelarii de vedere ar putea fi în curând transformate radical datorită unei lentile super-subţiri dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite.
    Avionul Solar Impulse 2, care foloseşte numai energie solară, a aterizat cu succes în Abu Dhabi pe 26 iulie 2016, încheindu-şi astfel zborul istoric în jurul lumii.
    Microsoft ar putea să lanseze în 30 septembrie 2014 o nouă versiune a sistemului de operare Windows. Produsul, cu numele de cod "Threshold", ar fi viitorul Windows 9 fiind destinat ecranelor tactile ale tabletelor şi smartphone-urilor.