Sănătate / Reproducerea umană |
Avortul spontan
Avortul spontan, numit si pierderea sarcinii, reprezinta intreruperea spontana a sarcinii dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20-a de sarcina. Majoritatea avorturilor spontane au loc la inceputul sarcinii, deseori inainte chiar ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata.
Care sunt cauzele avortului spontan?
Exista multe cauze diferite de avort spontan, doar unele dintre ele fiind cunoscute. In majoritatea situatiilor, femeia nu poate face nimic pentru a impiedica avortul spontan.
Exista cativa factori care pot contribui la pierderea sarcinii:
• Cea mai raspandita cauza a avortului spontan in primul trimestru este o anormalitate cromozomiala a fetusului. Aceasta este rezultatul obisnuit al unei probleme de spermatozoizi si ovule care impiedica dezvoltarea corespunzatoare a fetusului.
• In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, problemele uterine sau ale cervixului pot contribui la pierderea sarcinii.
• Femeile cu boala sindromului de ovar polichistic sunt de trei ori mai predispuse la pierderea sarcinii in timpul primelor luni de sarcina fata de cele care nu sufera de aceasta boala.
Pierderea unei sarcini nu exclude posibilitatea femeilor de a ramane din nou insarcinate, rezultand in aceste cazuri sarcini normale.
Care sunt simptomele unui avort spontan?
Semnele unui avort spontan sunt:
• Sangerari vaginale usoare sau abundente
• Crampe sau dureri abdominale
• Trecerea de fluid sau tesut prin vagin
Desi sangerarea vaginala este un simptom obisnuit atunci cand are loc un avort spontan, multe femei insarcinate au sangerari usoare la inceputul sarcinii lor, dar nu ajung la avort spontan. Oricum, femeia insarcinata care are astfel de simptome trebuie sa contacteze imediat medicul.
Femeile care au suferit avortul spontan chiar la inceputul sarcinii lor nu au nevoie de obicei de niciun tratament. In unele cazuri, femeia poate avea nevoie de o procedura numita dilatare si chiuretaj (D&C) pentru indepartarea tesutului ramas in uter. D&C poate fi facuta la cabinetul medical specializat, la clinica sau la spital.
Sursa: NICHD, SUA