Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Bacteria Listeria radioactiva, tratament impotriva cancerului pancreatic
GH. MÂNOIU | 24 FEBRUARIE 2022
Cum in ultimii 25 de ani nu s-a inregistrat nici un progres in tratamentul cancerului pancreatic, cercetatorii au luat in calcul o serie de terapii alternative. Astfel s-a ajuns la utilizarea unei bacterii periculoase care a fost modificata in acest scop.
Cercetatori de la Albert Einstein College of Medicine, din New York, Statele Unite, au cuplat un radioizotop 188 Reniu, la o bacterie vie, atenuata, Listeria, ce patrunde in celulele organismelor infectate, creand astfel o bacterie radioactiva.
Cercetarile s-au facut pe soareci cu tumori pancreatice metastazice. Bacteria Listeria a "livrat" radioactivitatea la celulele metastazice si in tumorile primare, fara a afecta tesuturile normale.
Acest rezultat a fost posibil deoarece Listeria a fost eliminata de sistemul imunitar din tesuturile normale, dar nu si in mediul creat de metastaze si tumori primare cu sistemul imun suprimat.
Celulele canceroase dezactiveaza sistemul imunitar in vecinatate pentru a nu fi ele atacate si astfel devin vulnerabile la acest tratament. Bacteriile vii au eliberat sarcina radioactiva celulelor metastazice si tumorale, ducand la distrugerea lor, fara a afecta tesuturile normale, si nici ficatul sau rinichii, ai caror parametri au fost monitorizati.
Tratamente multiple cu doze mici de Listeria astfel modificata a dus la o scadere a metastazelor cu 90% si la reducerea tumorii initiale cu 64%.
Tratamentul cu Listeria radioactiva poate fi folosit in prevenirea reaparitiei cancerului pancreatic si a metastazelor, dupa ce a fost indepartata chirurgical tumoarea primara, deoarece acest tratament este mai putin toxic la om decat chimioterapia.
Desi reducerea metastazelor cu 90% este impresionanta, ar trebui crescuta rata la 100%, poate prin folosirea unor forme mai puternice de radiatii, deoarece 10% dintre metastazele ramase pot fi in continuare fatale.
Cancerul pancreatic este caracterizat printr-un comportament metastazic, in special la ficat, ceea ce face ca rata de supravietuire in al cincilea an de la instalare sa fie de 4%.