Ştiri / Ştiinţă |
O bacterie devorează metale toxice şi produce aur
O echipă de cercetători germani şi australieni au descoperit modul în care bacteriile Cupriavidus metallidurans metabolizează metale toxice şi excretă pepite de aur de 24 de carate, precum gâsca din poveste, care făcea ouă de aur.
Bacteria cu astfel de potenţial a fost izolată pentru prima dată în 1976 din nămolul unei fabrici de prelucrare a metalelor din Belgia.
Capacitatea sa de a detoxifica complexele de aur prin transformarea lor în aur metalic a fost descoperită în 2009.
Bacteria poate creşte pe o concentraţie substanţială de clorură de aur toxică (cunoscută şi sub numele de aur lichid).
Se pare că C. metallidurans se hrăneşte cu cupru, dar modul de absorbţie a cuprului implică şi absorbţia aurului asociat.
Deoarece nu metabolizează aurul, sfârşeşte prin excretarea acestuia sub formă de mici nuggeturi, atât de mici încât abia măsoară câtiva nanometri în diametru.
Acest magician microbian, C. metallidurans, când este plasat într-un vas plin cu clorură de aur, îl converteşte în aur de 24 de carate într-o săptămână, un proces despre care se crede că se desfăşoară în mod regulat în natură.
Cercetătorii spun că înţelegerea acestui proces poate face posibilă extragerea aurului din minerale mai puțin bogate, fără a fi nevoie de substanţe chimice toxice, cum ar fi mercurul.