Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Bacterii care trăiesc în regiunile superioare ale troposferei

    Oamenii de ştiinţă au descoperit un număr considerabil de microorganisme vii, inclusiv bacterii, în regiunile superioare ale troposferei (acea parte a atmosferei situată între 7 şi 20 km deasupra suprafeţei Pământului).



    Interiorul unui avion DC-8, folosit de NASA pentru studii atmosferice. Foto: NASA


    Microorganisme ca bacteriile se găsesc peste tot pe pământ şi în apa mării.

    Aceste forme de viaţă minuscule nu numai că supravieţuiesc, dar chiar se înmulţesc şi prosperă într-unele dintre cele mai adverse condiţii cunoscute omului.

    Ele trăiesc în interiorul altor forme de viaţă, de exemplu în corpul uman, dar și în sol, în aer, în izvoare geotermale, în cele mai adânci zone ale oceanelor sau în interiorul rocilor situate la mare adâncime în scoarţa Pământului.

    Acum oamenii de ştiinţă au descoperit că ele trăiesc chiar şi în părţile superioare ale troposferei, chiar dacă condiţiile de acolo nu sunt deloc prielnice vieţii: temperaturile scad până la -55°C, iar presiunea atmosferică şi densitatea aerului sunt mult mai scăzute decât la sol.

    Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology studiau masele de aer de la joasă şi înaltă altitudine asociate cu furtunile tropicale, şi în acest scop au folosit un avion DC-8 dotat cu filtre de captare a particulelor, care a zburat deasupra uscatului, deasupra Mării Caraibelor şi deasupra unor porţiuni din Oceanul Atlantic în timpul şi după două uragane puternice.

    Analizând mostrele colectate de avion ei au descoperit că aproximativ 20% dintre particulele cu diametrul între 0,25 şi 1 micron erau microorganisme, majoritatea fiind diverse tipuri de bacterii, dar şi ciuperci.

    Aşa cum era previzibil, cercetătorii au mai aflat că uraganele au un impact major asupra distribuţiei şi dinamicii populaţiilor de bacterii din troposferă.

    6 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.
    O plantă poate ajuta la absorbţia cesiului radioactiv din reactoarele nucleare.
    În termeni evolutivi, insulele sunt lucruri ciudate. Aici este locul unde animalele evoluează izolat, adesea timp de milioane de ani, cu surse alimentare diferite, concurenţi, prădători şi paraziţi, totul diferă în comparaţie cu speciile continentale.
    Praful este o componentă cheie a sistemului climatic al Pământului. Când interacţionează cu nori, oceane şi radiaţii solare, afectează sistemele de viaţă ale planetei noastre, de la vreme şi precipitaţii până la încălzirea globală.
    Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.
    Tezaurul, alcătuit din aspri otomani de argint, a fost descoperit întâmplător, în apropiere de Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României ajuns într-o colecţie publică.