Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Bacterii necunoscute in lacul subglaciar Vostok

    GH. MANOIU | 9 MARTIE 2013

    Cercetatori de la St. Petersburg Nuclear Physics Institute, au descoperit bacterii necunoscute in apele lacului subglaciar Vostok. Nu este inca clar daca in lac exista viata, deoarece bacteriile au fost gasite in apa contaminata cu kerosen in procesul de foraj.



    Statiunea de cercetare Vostok. Foto: Todd Sowers, Lamont-Doherty Earth Observatory (LDEO), Columbia University, Palisades/Wikipedia


    Cercetatorii rusi au forat o lunga perioada de timp si au atins apele lacului, dupa 3700 metri de gheata forata.

    Proba de apa a fost luata inca din mai 2012, iar studiul ei a aratat ca bacteriile gasite nu apartin nici unei clase cunoscute.

    Pana acum era cunoscuta o singura specie de bacterie ce poate trai in conditiile din lac. Analizele vor continua, dar e putin probabil sa schimbe rezultatul, deoarece s-au eliminat toti contaminantii posibili.

    Lacul are o suprafata de 15000 kmp si o adancime de peste 1200 m. Este un lac complet izolat sub patura de gheata si se estimeaza ca apa are o vechime de 20 milioane de ani. Conditiile din lac, spun oamenii de stiinta, se mai gasesc doar pe Europa, satelitul planetei Jupiter.

    Unii specialisti au avertizat sa se astepte pana se vor descoperi metode nepoluante de foraj, pentru a nu altera mediul din lac.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.
    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.