Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Bacteriile din intestin reduc severitatea accidentelor vasculare cerebrale
Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.
În cadrul studiului, animalele de test au primit o combinaţie de antibiotice care au modificat selectiv flora microbiană din intestine.
Două săptămâni mai târziu, li s-a indus un accident vascular cerebral ischemic, în care un vas de sânge obturat împiedica aportul de sânge la creier.
Animalele la care li se modificase selectiv flora microbiană din intestine au prezentat un accident vascular cerebral cu aproximativ 60 la sută mai puţin sever decât cele care nu au primit medicaţie.
Bacteriile nu interacţionează chimic cu creierul, ci mai degrabă influenţează supravieţuirea neuronală prin modificarea comportamentului celulelor sistemului imunitar.
Celulele imune din intestin ajung în învelişurile exterioare ale creierului, numite meninge, unde dirijează răspunsul la accidentul vascular cerebral.
Conexiunea între intestin şi creier are implicaţii promiţătoare pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale prin schimbarea obiceiurilor alimentare la pacienţii cu risc ridicat, cum ar fi cei supuşi unei intervenţii chirurgicale cardiace sau cei care au mai multe vase de sânge obturate în creier.
Modificarea florei microbiene din intestine se poate face şi printr-o dietă adecvată şi administrarea de suplimente.
Intervenţia în dietă este mult mai uşor de realizat decât consumul de medicamente, care poate avea şi efecte adverse, şi are cel mai mare efect asupra compoziţiei microbiotei.