Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Baterie cu diamant capabilă să reziste mii de ani

    Cercetătorii de la Autoritatea pentru Energie Atomică din Regatul Unit (UKAEA) și de la Universitatea din Bristol au dezvoltat o baterie cu diamant alimentată de degradarea carbonului 14, capabilă să furnizeze cantități mici de energie timp de mii de ani.



    Oamenii de știință dezvoltă o baterie cu diamant. Foto: tasnimnews.com


    Bateria, alimentată cu carbon-14, un izotop radioactiv cu un timp de înjumătățire de aproximativ 5.700 de ani, este învelită în diamant sintetic pentru siguranță.

    Acest design asigură că nu se eliberează radiații nocive, făcându-l potrivit pentru o serie de aplicații pe termen lung.

    Este o tehnologie în care nu trebuie înlocuită niciodată bateria, deoarece bateria va dura literalmente, la intervalul de timp uman, pentru totdeauna.

    Bateria rezultată, care generează putere la niveluri de microwați, are un diametru similar cu o baterie monedă litiu-ion, dar este mult mai subțire.

    Dezintegrarea carbonului-14 eliberează electroni, care sunt concentrați de învelișul de diamant și folosiți pentru a produce electricitate.

    Pentru a aduce conceptul la viață, echipa a construit un sistem de depunere cu plasmă la Culham Campus al UKAEA, unde sunt aplicate straturi subțiri de diamant sintetic în jurul miezului de carbon-14.

    Echipa lucrează acum la extinderea procesului de producere a bateriilor mai mari.

    Aplicațiile potențiale pentru bateria cu diamant includ alimentarea dispozitivelor în medii extreme, cum ar fi sateliții, senzorii de adâncime sau sistemele de monitorizare la distanță, unde înlocuirea bateriilor este imposibilă.

    De asemenea, tehnologia este promițătoare pentru implanturile medicale.

    Dispozitive precum stimulatoarele cardiace sau implanturile cohleare ar putea funcționa cu mult mai mult decât durata de viață umană, eliminând necesitatea procedurilor de înlocuire.

    Agenția Spațială Europeană a sprijinit unele dintre cercetări, în special pentru aplicațiile prin satelit.

    Echipa își propune acum să perfecţioneze tehnologia în continuare, asigurând scalabilitatea și utilizarea practică a acesteia în scenarii din lumea reală.

    10 DECEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un cip pe creier pe bază de grafen, conceput pentru a transforma tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale este gata pentru primul său studiu clinic.
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, au creat o metodă nanotehnologică pentru a elimina micro și nanoplasticele periculoase din apă, oferind o soluție la una dintre cele mai răspândite probleme de mediu de astăzi.
    Cubesat-ul LignoSat, creat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto în colaborare cu Sumitomo Forestry, a fost trimis pe orbită de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida.
    Cercetătorii din Australia au descoperit că adăugarea zațului de cafea carbonizat în beton poate face betonul cu 30% mai tare, oferind o soluție potențială atât la provocările din construcții, cât și la gestionarea deșeurilor.
    Un compozit inovator format dintr-un polimer anorganic și un semiconductor a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia şi Universitatea Jaume I, din Castellón, Spania.
    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un tip de bioplastic care se degradează rapid atât în ​​procesele de compostare, cât și atunci când este aruncat în mediu.