Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Bateriile bacteriene recoltează energie din sol

    Un grup de lucru universitar din Marea Britanie a dezvoltat o baterie alimentată cu bacterii care recoltează energie din microorganismele din sol pentru a se reîncărca. Un prototip a fost deja lansat în Brazilia.



    Bacteryl ar putea alimenta senzorii agricoli. Foto: Courtesy of Bactery, from the pilot project in Brazil./SciDev.Net


    Datele despre condițiile din câmp sunt cruciale pentru a ajuta fermierii să ia decizii în cunoștință de cauză și să obțină cele mai bune recolte posibile, dar alimentarea senzorilor care furnizează astfel de date poate fi problematică.

    Inventatorii tehnologiei, de la Universitatea din Bath din Marea Britanie, spun că dispozitivul lor, numit Bactery, este durabil și realizabil cu costuri reduse și poate ajuta la depășirea unora dintre aceste bariere.

    Echipa a demonstrat conceptul original în 2019 prin construirea unui sistem de dezinfecție a apei alimentat de sol pentru comunitățile descentralizate.

    Prototipul a fost testat în Icapuí, un sat de pescari dintr-o parte semi-aridă din nord-estul Braziliei, unde principala sursă de apă potabilă este apa de ploaie, iar accesul la o rețea de energie fiabilă este limitat.

    Cererea este în creștere în întreaga lume pentru senzori agricoli care oferă date în timp real despre sănătatea solului, creșterea culturilor și condițiile de mediu.

    Cu toate acestea, metodele actuale de furnizare a energiei nu sunt întotdeauna favorabile implementării acestor soluții, spun inovatorii Bactery, citând exemple precum cablurile obstructive, bateriile chimice de unică folosință și panourile solare dependente de vreme.

    Ei spun că bateria lor ecologică oferă un mijloc mai practic, mai accesibil și mai fiabil de a alimenta aceste electronice, folosind solul în sine.

    Tehnologia folosește microorganisme numite electrigeni care sunt prezente în mod natural în sol și generează electroni atunci când consumă materie organică.

    Dar, o barieră în calea extinderii folosirii dispozitivului este că mediul de operare din jurul rădăcinilor plantelor trebuie să fie anaerob – fără oxigen – pentru a preveni atașarea electronilor liberi la oxigen, ceea ce ar face generarea de electricitate imposibilă.

    Prin urmare, spune el, sistemul este conceput să funcționeze în condițiile în care rădăcinile plantelor sunt scufundate în apă, asigurând un mediu lipsit de oxigen și facilitând transportul electronilor.

    Potrivit Bactery, tehnologia promite o durată de viață utilizabilă de peste 25 de ani.

    24 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă de a produce beton cu emisii foarte scăzute de carbon.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au produs primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune.
    Cercetătorii de la Institutul pentru Energie și Cercetări Nucleare (Ipen) și de la programul postuniversitar de Tehnologie Nucleară de la USP, Brazilia, au creat o nouă tehnologie pentru baterii, care face posibilă stocarea energiei într-un dispozitiv mai ușor, fără risc de explozie sau îngheț.
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un nou cip care folosește undele luminoase în locul energiei electrice, pentru a efectua calculele complexe esențiale în inteligența artificială.