Ştiri / Tehnologie |
Becul cu grafen, la vânzare în acest an
Un bec realizat cu grafen, primul produs comercial care foloseşte această formă de carbon super-puternic, va fi pus în vânzare în cursul acestui an.
Becul, cu intensitate variabilă, conţine un LED în formă de filament îmbrăcat în grafen, ce reduce consumul de energie cu 10% şi are o durată de viaţă mai mare. A fost proiectat la Universitatea din Manchester, unde s-a deschis în această lună şi Institutul Naţional al Grafenului şi a fost realizat de compania canadiană Graphene Lighting.
Descoperirea grafenului în 2004 de către Andre Geim şi Konstantin Novoselov, doi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, le-a adus acestora Premiul Nobel pentru Fizică şi gradul de cavaler.
2 APRILIE 2015
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Producătorul auto german Audi introduce o tehnologie care permite maşinilor să comunice cu semafoarele, pentru a face conducerea autoturismelor mai puţin stresantă.
Inginerii de la Universitatea California, Berkeley, au construit primul senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf, care poate fi implantat în organism, pentru a monitoriza în timp real nervii interni, muşchii sau diverse organe, pentru a stimula sistemul imunitar sau pentru a combate inflamaţiile.
O echipa elvetiana a anuntat ca primul zbor international al unui avion alimentat cu baterii solare va avea loc dupa 2 mai, anul acesta. Avionul se numeste 'Solar Impulse' si urmeaza sa zboare din Elvetia in Belgia, urmand a ateriza pe aeroportul din Bruxelles.
Agenţia spaţială americană a făcut echipă cu Microsoft pentru a dezvolta un software nou care va permite oamenilor de ştiinţă să lucreze pe Marte folosind o tehnologie numit Microsoft HoloLens.
Trenul japonez cu sustentaţie magnetică Maglev a stabilit un nou record de viteză, de 590 kilometri pe oră. Săptămâna viitoare, se va face o nouă încercare pentru a aduce acest record la 600 kilometri pe oră, a declarat compania feroviară Central Japan Railway Company.