Ştiri / Tehnologie |
Becurile incandescente ar putea reveni
Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale.
Becurile incandescente au fost eliminate în Uniunea Europeană şi Canada, iar fabricarea şi importul lor a fost interzis în SUA, deoarece sunt ineficiente energetic, pierzând energie sub formă de căldură.
Ele creează lumină prin încălzirea unui filament de tungsten la temperaturi de aproximativ 2700 grade Celsius.
Acest lucru face ca filamentul să stralucească şi să producă o lumină caldă în spectru larg.
Sunt ineficiente pentru că convertesc doar 2-3% din energia consumată în lumină, restul fiind degajat sub formă de căldură.
Cercetătorii de la MIT au descoperit o modalitate de reciclare a energiei, pe care o concentrează din nou pe filament, de unde este re-emisă ca lumină în spectrul vizibil.
Cu ajutorul nanotehnologiei, ei au construit o structură care înconjoară filamentul becului şi captează radiaţia infraroşie emisă, reflectând-o înapoi la filament unde este re-absorbită şi apoi re-emisă ca lumină vizibilă.
Eficienţa becurilor incandescente ar putea creşte astfel la 40%, ceea ce le-ar face de trei ori mai eficiente decât cele mai bune becuri LED sau LFC de pe piaţă.