Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Berea mai bună pentru ameliorarea durerii decât analgezicele

    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice.



    François Jaques: Ţărani bând bere (pictură, 1923).


    Potrivit studiului, un conţinut de alcool în sânge de aproximativ 0,08 la sută a produs o mică mărire a pragului de durere şi o reducere moderată a intensităţii durerii.

    Participanţii la studiu, care sufereau de dureri cronice, cum ar fi artrita, au raportat o reducere medie a durerii cu 1,25 puncte când au fost rugaţi să-şi evalueze durerea pe o scală de la 0 la 10 puncte.

    Acesta este asemănătoare cu efectul medicamentelor opioide, cum ar fi codeina, dar mai puternică decât paracetamolul.

    Rezultatele sugerează că alcoolul este un analgezic eficace, care oferă reduceri relevante în evaluările de intensitate a durerii, ceea ce ar putea explica abuzul de alcool la cei cu durere persistentă, în ciuda consecinţelor nefavorabile pentru sanatate, pe termen lung.

    Mai mult, un studiu separat a constatat că băutura în cantitate moderată poate reduce şansele de a avea un atac de cord cu 30 la sută.

    În ciuda acestor avantaje, experţii au avertizat că consumul excesiv de alcool va cauza alte probleme de sănătate.

    28 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional.
    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.
    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.
    Un nou studiu arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii.
    Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani. Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre.
    Folosind un material derivat din cochilii de creveţi, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o spumă care poate fi pulverizată direct pe o rană deschisă pentru a opri rapid sângerarea.