Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Biletul numai dus pentru Marte, visul studenţilor

    Zborul spaţial fără întoarcere planificat pentru 2024 către Planeta Roşie, pare să fie lozul cel mare pentru cei peste 200000 de candidaţi înscrişi de la publicarea anunţului, în august 2013.



    Phoenix Mars Lander, imagine artistică.


    Proiectul independent "Mars One", care promovează acest lucru, este privit ca o imensă oportunitate de a construi o comunitate umană complet nouă, într-o lume străină.

    Șase echipaje, cu patru astronauţi fiecare, vor începe în toamnă un program de formare de opt ani. După lansarea primei echipe, planificată pentru 2024, restul vor urma la intervale de doi ani.

    Zborurile vor fi numai dus. Nici un zbor dus-întors nu a fost planificat, din cauza complexităţii tehnice şi a costului uriaş.

    Până în 2024, zboruri fără pilot vor transporta echipamente, maşini şi module de locuit pe Marte, pentru a crea un mediu de viaţă stabil înainte de sosirea echipajelor.

    Perspectiva de a trăi la mai mult de 200 milioane de kilometri de planeta unde s-au născut nu îi descurajează pe candidaţi. Ei se aşteaptă să ducă o viaţă fără bariere sociale, fără bani, gestionând totul în comun.

    Proiectul este privit cu scepticism de exploratorii spaţiali veterani. Agenţia Spaţială Europeană a declarat că nu va trimite nici un echipaj într-o misiune fără posibilitate de întoarcere.

    Experţii avertizează că radiaţiile la care vor fi expuse echipajele în această călătorie de nouă luni prezintă un real pericol, deoarece o protecţie adecvată nu a fost încă pusă la punct.

    Nici Marte nu este chiar o destinaţie idilică. Temperaturile de pe planetă variază de la minus 125 grade la 35 grade Celsius, iar furtunile bat şi cu 400 kilometri pe oră.

    Pentru moment, proiectul organizaţiei Mars One cu sediul in Olanda este un vis. Costurile estimate, de 5,2 miliarde euro, sunt încă în curs de finanţare.

    14 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Blood Falls din Antarctica ar putea fi locuită de microorganisme similare vieţii extraterestre de pe Marte. Date noi arată că sub McMurdo Dry Valleys, cel mai rece şi mai uscat loc de pe Pământ, se află apă sărată care poate sprijini ecosisteme necunoscute anterior.
    O echipă internaţională de cercetători condusă de specialişti de la University of Alberta, Canada, au descoperit primul eşantion dintr-un mineral numit ringwoodit, care ar confirma prezenţa unor cantităţi uriaşe de apă la 400 până la 700 km sub suprafaţa Pământului, ipoteza susţinută şi de Jules Verne în "Călătorie spre centrul Pământului".
    Sonda spatiala Cassini, lansata de NASA, a transmis imagini cu un super-uragan ce se roteste in jurul polului nord al planetei Saturn. Oamenii de stiinta pot sa vada acum un uragan al carui ochi are 2000 km, de 20 de ori mai mare decat media de pe Pamant.
    Cercetări recente sugerează că sistemul Gulf Stream, care asigură Europei şi unor părţi ale Americii de Nord un climat temperat, s-ar putea prăbuşi sub acţiunea schimbărilor climatice, aducând o perioadă de răcire proeminentă.
    Conform măsurătorilor NASA, câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul să se răstoarne. Mai sunt 3 sau 4 luni până la acest eveniment important, ce va avea efecte în întregul sistem solar deoarece domeniul de influenţă magnetică al Soarelui, numit şi heliosferă, se extinde miliarde de kilometri dincolo de Pluto.
    Astronomii de la mai multe universităţi, printre care Universitatea Cambridge, care lucrează cu observatorul Chandra X-ray al NASA au văzut cum gigantica gaură neagră Sagittarius A* (SGR A*) respinge „hrana” constând din nori imenşi de gaze, deoarece aceştia nu sunt suficient de reci ca să îi înghită.