Ştiri / Spaţiu |
Biletul numai dus pentru Marte, visul studenţilor
Zborul spaţial fără întoarcere planificat pentru 2024 către Planeta Roşie, pare să fie lozul cel mare pentru cei peste 200000 de candidaţi înscrişi de la publicarea anunţului, în august 2013.
Proiectul independent "Mars One", care promovează acest lucru, este privit ca o imensă oportunitate de a construi o comunitate umană complet nouă, într-o lume străină.
Șase echipaje, cu patru astronauţi fiecare, vor începe în toamnă un program de formare de opt ani. După lansarea primei echipe, planificată pentru 2024, restul vor urma la intervale de doi ani.
Zborurile vor fi numai dus. Nici un zbor dus-întors nu a fost planificat, din cauza complexităţii tehnice şi a costului uriaş.
Până în 2024, zboruri fără pilot vor transporta echipamente, maşini şi module de locuit pe Marte, pentru a crea un mediu de viaţă stabil înainte de sosirea echipajelor.
Perspectiva de a trăi la mai mult de 200 milioane de kilometri de planeta unde s-au născut nu îi descurajează pe candidaţi. Ei se aşteaptă să ducă o viaţă fără bariere sociale, fără bani, gestionând totul în comun.
Proiectul este privit cu scepticism de exploratorii spaţiali veterani. Agenţia Spaţială Europeană a declarat că nu va trimite nici un echipaj într-o misiune fără posibilitate de întoarcere.
Experţii avertizează că radiaţiile la care vor fi expuse echipajele în această călătorie de nouă luni prezintă un real pericol, deoarece o protecţie adecvată nu a fost încă pusă la punct.
Nici Marte nu este chiar o destinaţie idilică. Temperaturile de pe planetă variază de la minus 125 grade la 35 grade Celsius, iar furtunile bat şi cu 400 kilometri pe oră.
Pentru moment, proiectul organizaţiei Mars One cu sediul in Olanda este un vis. Costurile estimate, de 5,2 miliarde euro, sunt încă în curs de finanţare.