Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Bioplastic care se degradează rapid

    Cercetătorii de la Institutul de Macromolecule de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, Brazilia, au dezvoltat un tip de bioplastic care se degradează rapid atât în ​​procesele de compostare, cât și atunci când este aruncat în mediu.



    Bioplastic care se degrada rapid. Foto: John Cameron/Unsplash


    Acest material inovator încorporează mici particule bioactive încapsulate, derivate din alimente precum morcovul și chia.

    Spre deosebire de plasticul sintetic, acest bioplastic nu lasă reziduuri care contaminează mediul, evitând astfel deteriorarea vieții marine și riscurile pentru sănătatea umană.

    Poluarea cu plastic este una dintre cele mai urgente provocări ale timpului nostru, potrivit Națiunilor Unite.

    La nivel global, un milion de sticle de plastic sunt achiziționate în fiecare minut și aproximativ cinci miliarde de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an.

    Jumătate din tot plasticul produs este conceput pentru o singură utilizare, adică este aruncat după o singură utilizare.

    Plasticul este alcătuit din polimeri, care sunt molecule mari. Pentru a se descompune în mediu aceste molecule se fragmentează în particule mai mici, cunoscute sub numele de microplastice.

    Ele se regăsesc în aer și apă și sunt absorbite de plante și consumate de animale și oameni, cu potențiale efecte adverse asupra sănătății.

    În condiții ideale de compostare, bioplasticul dezvoltat își pierde 90% din masă în 180 de zile. Chiar și atunci când este aruncat în mediu, se degradează rapid.

    Datorită includerii alimentelor funcționale în compoziția sa, acest bioplastic se descompune chiar mai repede decât plasticul compostabil convențional.

    Acest bioplastic a fost proiectat pentru a reduce dependența de polimerii sintetici.

    Deși, spre deosebire de polimerii sintetici, bioplasticul nu este reciclabil, acesta răspunde cererii pentru o mare parte de plastic de unică folosință.

    11 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de lucru universitar din Marea Britanie a dezvoltat o baterie alimentată cu bacterii care recoltează energie din microorganismele din sol pentru a se reîncărca. Un prototip a fost deja lansat în Brazilia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă de a produce beton cu emisii foarte scăzute de carbon.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au produs primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune.
    Cercetătorii de la Institutul pentru Energie și Cercetări Nucleare (Ipen) și de la programul postuniversitar de Tehnologie Nucleară de la USP, Brazilia, au creat o nouă tehnologie pentru baterii, care face posibilă stocarea energiei într-un dispozitiv mai ușor, fără risc de explozie sau îngheț.
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.