Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Reţete de mâncăruri

    Brioşe de ovăz cu mere şi stafide

    Brioşele sunt o pâine rapidă tradiţională pentru un mic dejun. Spre deosebire de biscuiţi, brioşele conţin, de obicei, fructe sub diverse forme sau alte garnituri. Aceste brioşe sunt deosebit de sănătoase, deoarece sunt realizate cu făină de grâu integral şi ovăz.

    Ingrediente

    o cană şi jumătate (360 ml) făină integrală de grâu
    o cană şi jumătate (360 ml) fulgi de ovăz
    o lingură (15 ml), praf de copt
    jumătate linguriţă (2,5 ml) bicarbonat de sodiu
    un sfert de cană (60 ml) zahăr granulat
    un sfert de cană (60 ml) zahăr brun
    un ou întreg
    o cană (240 ml) lapte integral sau 2%
    o treime de cană (80 ml) ulei vegetal
    două căni (480 ml) mere rase (Granny Smith este o alegere excelentă)
    două linguriţe (10 ml) scorţişoară
    jumătate linguriţă (2,5 ml) nucşoară
    jumătate linguriţă (2,5 ml) sare
    o linguriţă (5 ml) extract de vanilie
    un sfert de cană (60 ml) stafide

    Metoda de preparare

    1. Se încălzeşte cuptorul la 220°C.

    2. Se ung formele pentru brioşe cu unt rece, sau cu spray de gătit.

    3. Într-un castron mare, se combină foarte bine făina, ovăzul, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu.

    4. Într-un castron mic, se combină foarte bine oul, zahărul, laptele, uleiul, merele, scorţişoara, nucşoara, sarea, vanilia şi stafidele.

    5. Se adaugă ingredientele umede la ingredientele uscate şi se amestecă cu mâinile goale până se combină. Nu se amestecă mai mult!

    6. Se umplu formele pentru brioşe pe aproximativ trei sferturi, apoi se aşează pe raftul superior al cuptorului şi se setează cuptorul la 190°C.

    7. Se întorc formele cu 180° după 10 minute şi se verifică gradul de coacere după 15 minute.

    8. Durata de coacere este, de obicei, între 20 şi 25 de minute.

    9. Se lasă să se răcească pentru scurt timp (2-5 minute) înainte de a le scoate din forme.

    Observaţii

    • Se pot folosi morcovi în loc de mere sau afine uscate sau alte fructe uscate în loc de stafide.

    • O amestecare exagerată duce la dezvoltarea de gluten, nişte tunele verticale care trec prin brioşe, la fel ca un canal de viermi.

    • Timpul de preparare este de 45 minute, iar cantităţile indicate sunt pentru 18-21 porţii.

    Fiecare porţie conţine

    • Calorii: 135
    • Grăsimi totale: 5 g
    • Grăsimi saturate: 1 g
    • Colesterol: 13 mg
    • Sodiu: 147 de mg
    • Carbohidraţi total: 22 g
    • Fibre: 2 g
    • Zahar: 10 g
    • Proteine: 3 g
    • Vitamina A: 1%
    • Vitamina C: 1%
    • Calciu: 7%
    • Fier: 8%




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA