Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Bruxismul, o afecțiune recurentă în rândul celor care suferă de tulburare de stres post-traumatic
Conform unui studiu, persoanele care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) strâng sau scrâșnesc dinții în mod constant în timpul zilei – un obicei cunoscut sub numele de bruxism de veghe.
Studiul, care a inclus examinarea clinică a aproximativ 80 de pacienți, atrage atenția asupra importanței conlucrarii stomatologilor și psihiatrilor în diagnosticarea cât mai precisă a celor două probleme de sănătate.
Un concept inventat în Statele Unite, bazat pe comportamentul manifestat de veteranii de război, tulburarea de stres post-traumatic a început să includă, de-a lungul timpului, și victimele violenței urbane.
Se estimează că această tulburare afectează aproximativ 4% dintre persoanele expuse la evenimente violente sau accidentale, cum ar fi luptă, tortură, amenințări cu moartea, gloanțe rătăcite, dezastre naturale, răni grave, violență fizică sau sexuală și răpiri bruște.
Aceste simptome includ amintiri supărătoare, involuntare și recurente ale evenimentului, stare emoțională negativă, comportament autodistructiv, modificări ale modelului de somn și reacții disociative (modificări ale conștiinței, memoriei, identității, emoțiilor, percepției mediului și controlului comportamental).
Puține studii însă au studiat relația dintre stresul post-traumatic, durerea orofacială și bruxism, care este definită ca activitate repetitivă a mușchiului de mestecat. Prevalența sa în populația generală variază între 8% și 30%.
Potrivit cercetătorilor, bruxismul nu mai este considerat în prezent un simptom izolat, ci o dovadă a unei probleme mai mari și de aceea se recomandă ca, în timpul examenului clinic, medicul stomatolog să acorde atenție raportărilor de durere ale pacienților și să ia în considerare posibilitatea ca aceștia să aibă probleme care nu au fost încă diagnosticate.
Psihiatrii, la rândul lor, pot întreba pacienții cu PTSD despre simptomele orale, cum ar fi bruxismul, durerea musculară și durerea articulației temporomandibulare.