Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Bruxismul, o afecțiune recurentă în rândul celor care suferă de tulburare de stres post-traumatic

    Conform unui studiu, persoanele care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) strâng sau scrâșnesc dinții în mod constant în timpul zilei – un obicei cunoscut sub numele de bruxism de veghe.



    Se estimează că tulburarea de stres post-traumatic afectează 4% dintre persoanele expuse la evenimente violente sau accidentale, cum ar fi luptă, tortură, amenințări cu moartea, gloanțe rătăcite, dezastre naturale, răni grave, violență fizică sau sexuală și răpiri bruște. Foto: Kleiton Santos/Pixabay


    Studiul, care a inclus examinarea clinică a aproximativ 80 de pacienți, atrage atenția asupra importanței conlucrarii stomatologilor și psihiatrilor în diagnosticarea cât mai precisă a celor două probleme de sănătate.

    Un concept inventat în Statele Unite, bazat pe comportamentul manifestat de veteranii de război, tulburarea de stres post-traumatic a început să includă, de-a lungul timpului, și victimele violenței urbane.

    Se estimează că această tulburare afectează aproximativ 4% dintre persoanele expuse la evenimente violente sau accidentale, cum ar fi luptă, tortură, amenințări cu moartea, gloanțe rătăcite, dezastre naturale, răni grave, violență fizică sau sexuală și răpiri bruște.

    Aceste simptome includ amintiri supărătoare, involuntare și recurente ale evenimentului, stare emoțională negativă, comportament autodistructiv, modificări ale modelului de somn și reacții disociative (modificări ale conștiinței, memoriei, identității, emoțiilor, percepției mediului și controlului comportamental).

    Puține studii însă au studiat relația dintre stresul post-traumatic, durerea orofacială și bruxism, care este definită ca activitate repetitivă a mușchiului de mestecat. Prevalența sa în populația generală variază între 8% și 30%.

    Potrivit cercetătorilor, bruxismul nu mai este considerat în prezent un simptom izolat, ci o dovadă a unei probleme mai mari și de aceea se recomandă ca, în timpul examenului clinic, medicul stomatolog să acorde atenție raportărilor de durere ale pacienților și să ia în considerare posibilitatea ca aceștia să aibă probleme care nu au fost încă diagnosticate.

    Psihiatrii, la rândul lor, pot întreba pacienții cu PTSD despre simptomele orale, cum ar fi bruxismul, durerea musculară și durerea articulației temporomandibulare.

    24 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Apneea în somn și nivelul scăzut de oxigen în timpul somnului sunt asociate cu epilepsia care apare pentru prima dată după vârsta de 60 de ani, potrivit unui studiu finanțat de National Institutes of Health din Statele Unite..
    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii.
    Cercetătorii au descoperit că celulele musculare netede care căptușesc arterele persoanelor cu ateroscleroză se pot transforma în noi tipuri de celule și pot dezvolta trăsături similare cancerului, care agravează boala.
    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană.
    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia.
    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.