Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Cacaoa ar putea întârzia boala Alzheimer

    GH. MĂNOIU | 27 IUNIE 2022

    Un extract special de cacao numit Lavado ar putea reduce deteriorarea căilor nervoase care apare în boala Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia simptomelor vizibile.



    Păstăi de cacao. Foto: Medicaster/Wikipedia (PD)


    Studiul făcut la Icahn School of Medicine at Mount Sinai pe animale de laborator cărora li s-a indus genetic imitaţia bolii Alzheimer, sugerează că extractul de cacao Lavado previne ca proteina β-amyloid- (Aβ) să formeze treptat aglomerări lipicioase in creier, cunoscute că deteriorează celulele nervoase pe măsură ce boala Alzheimer progresează.

    Cacaoa Lavado este compusă în principal din polifenoli, antioxidanţi, care se găsesc de asemenea în fructe şi legume, despre care studiile anterioare au arătat că pot preveni bolile degenerative ale creierului.

    În căile nervoase sănătoase, fiecare celulă nervoasă trimite un impuls electric prin ea însăşi până ajunge la o sinapsă, unde se declanşează eliberarea de substanţe chimice numite neurotransmiţători care plutesc peste golul sinapsei şi transmit celeilalte celule mesajul.

    Boala cauzează formarea de oligomeri Aβ, grupuri de molecule atrase vag una de alta care se strâng în jurul sinapsei. Aceste aglomerări de proteine interferă fizic cu structurile sinapsei şi perturbă mecanismele memoriei. Î

    n plus, Aβ declanşează reacţii inflamatorii imune, cum ar fi o infecţie, aducând un val de produşi chimici care distrug invadatorii, dar şi celulele nervoase.

    Cacaoa Lavado previne formarea anormală de Aβ în structuri oligomerice, deci previne deteriorarea sinapselor şi declinul cognitiv care începe cu zeci de ani înainte de a apărea simptomele. O cantitate adecvată de polifenoli în dietă, în timp, poate preveni Alzheimer şi demenţa.

    Studiul s-a făcut pe mai multe tipuri de cacao, dar cacaoa Lavado a dat cele mai bune rezultate.

    Lavado este o cacao folosită în special in Mexic pentru băut, făcută din boabe de cacao care au fost spălate si fermentate doar câteva zile.

    Altfel, polifenolii, componenta activa, se pierd în mare parte în procesul alcalinizant de prelucrare al boabelor de cacao pentru a obţine pudra folosită în ciocolată.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să creeze alge care au gust de şuncă când sunt gătite în ulei. Specia a fost numită "Palmaria mollis."
    Dacă există un lucru pe care cercetările l-au arătat, este că știința dietelor este foarte complexă. Experții s-au îndepărtat de a se concentra numai pe nutrienți unici, cum ar fi grăsimile. În schimb vorbesc acum despre modele alimentare sănătoase: moduri de a mânca care iau în considerare toate aspectele dietei.
    În urma unui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au constatat că a mânca o cantitate mare de fructe şi legume, te poate face mai fericit.
    Consumul de arahide, chiar şi în cantităţi mici, reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de Facultatea de Medicină de la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.
    Persoanele care consumă în mod regulat fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi arahide, nuci şi alune, au un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare sau boli cardiace coronariene comparativ cu persoanele care nu le consumă niciodată sau aproape niciodată, potrivit unui recent studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, din Statele Unite.
    Cei care consumă fructe de mare absorb şi bucăţi mici de plastic în fluxul lor sanguin, cu efecte încă necunoscute asupra sănătăţii.