Nutriţie / Dieta |
Cacaoa ar putea întârzia boala Alzheimer
GH. MĂNOIU | 27 IUNIE 2022
Un extract special de cacao numit Lavado ar putea reduce deteriorarea căilor nervoase care apare în boala Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia simptomelor vizibile.
Studiul făcut la Icahn School of Medicine at Mount Sinai pe animale de laborator cărora li s-a indus genetic imitaţia bolii Alzheimer, sugerează că extractul de cacao Lavado previne ca proteina β-amyloid- (Aβ) să formeze treptat aglomerări lipicioase in creier, cunoscute că deteriorează celulele nervoase pe măsură ce boala Alzheimer progresează.
Cacaoa Lavado este compusă în principal din polifenoli, antioxidanţi, care se găsesc de asemenea în fructe şi legume, despre care studiile anterioare au arătat că pot preveni bolile degenerative ale creierului.
În căile nervoase sănătoase, fiecare celulă nervoasă trimite un impuls electric prin ea însăşi până ajunge la o sinapsă, unde se declanşează eliberarea de substanţe chimice numite neurotransmiţători care plutesc peste golul sinapsei şi transmit celeilalte celule mesajul.
Boala cauzează formarea de oligomeri Aβ, grupuri de molecule atrase vag una de alta care se strâng în jurul sinapsei. Aceste aglomerări de proteine interferă fizic cu structurile sinapsei şi perturbă mecanismele memoriei. Î
n plus, Aβ declanşează reacţii inflamatorii imune, cum ar fi o infecţie, aducând un val de produşi chimici care distrug invadatorii, dar şi celulele nervoase.
Cacaoa Lavado previne formarea anormală de Aβ în structuri oligomerice, deci previne deteriorarea sinapselor şi declinul cognitiv care începe cu zeci de ani înainte de a apărea simptomele. O cantitate adecvată de polifenoli în dietă, în timp, poate preveni Alzheimer şi demenţa.
Studiul s-a făcut pe mai multe tipuri de cacao, dar cacaoa Lavado a dat cele mai bune rezultate.
Lavado este o cacao folosită în special in Mexic pentru băut, făcută din boabe de cacao care au fost spălate si fermentate doar câteva zile.
Altfel, polifenolii, componenta activa, se pierd în mare parte în procesul alcalinizant de prelucrare al boabelor de cacao pentru a obţine pudra folosită în ciocolată.