Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cainii pot recunoaste alti caini pe un ecran

    GH. MANOIU | 3 DECEMBRIE 2023

    Cainii nu sunt considerati numai cei mai buni prieteni ai omului, ci si unele dintre cele mai inteligente animale. E drept ca ei sunt in competitie cu purceii, delfinii si chiar caracatitele.



    Un grup de cercetatori de la Scoala Veterinara din Lyon, in frunte cu Dr. Dominique Autier-Dérian au facut un studiu asupra capacitatii cainilor de a deosebi alti caini intre diverse imagini de specii de animale si chipuri de oameni, postate pe un ecran de computer.

    Se stie ca in viata de toate zilele cainii se asociaza intre ei, desi rasele de caini domestici difera mult intre ele.

    Mai bine de 400 de rase de caini au fost inregistrate, diferentele intre ele fiind uneori semnificative.

    Autorii studiului au aratat pe un ecran de computer seturi de imagini amestecate de caini din diferite rase, de animale din alte specii si de oameni.

    S-au folosit mai mult de 144 de astfel de perechi de imagini.

    Noua caini de companie au fost folositi la acest experiment, fiind in prealabil instruiti prin conditionare instrumentala sa aleaga o imagine care le aduce o recompensa.

    Toti au fost capabili sa deosebeasca intre imaginile aratate, alti caini, indiferent de rasa lor, folosind numai reperele vizuale ale capului, si sa ii grupeze intr-o categorie distincta.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Acest mic mamifer a fost confundat până acum cu o ruda a sa, olingo, cu care a împartit cuştile grădinilor zoologice timp de mai bine de 100 de ani. Acum este considerat primul mamifer descoperit în America, in ultimii 35 de ani. Are mărimea unui raton şi arată ca o încrucisare între o pisică domestică şi un ursuleţ de pluş. Trăieşte la înălţimi de peste 1600 metri în Anzii de nord, zone montane împădurite din Ecuador şi Columbia.
    Un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă a constatat că un anumit tip de peşti pot experimenta "febra emoţională", capacitate care îi poate califica ca fiinţe simţitoare.
    Arheologii germani au anunţat că au descoperit mai mult de 90 de urme de dinozaur într-o carieră în apropiere de Hanovra.
    Materialul bogat în substanţe nutritive din Africa este transportat în tone de praf, de vântul ce bate peste Atlantic în fiecare an. O echipă de cercetători au arătat că o mare parte din fosforul din acest praf este derivat din oasele şi solzii de peşti ce au trăit în apa ce acoperea acum mii de ani zona de centru-nord a Africii.
    Cercetătorii din Queensland au descoperit două noi specii de marsupial australian rar, cunoscut pentru obiceiurile sale de împerechere mortale.
    Oamenii îşi pot da seama cât de bătrân eşti după cum miroşi, afirma un nou studiu. Se pare că „mirosul de om bătrân” de care se plâng unele persoane este real şi într-adevăr oamenii în vârstă emit un miros specific vârstei.