Ştiri / Ştiinţă |
Cameleonii folosesc un limbaj al culorilor pentru a comunica
GH. MĂNOIU | 3 IANUARIE 2023
Pentru a se proteja, unele animale îşi schimbă rapid culoarea după culoarea mediului în care se află. Cameleonii, însă, îşi schimbă culorile în mod neobişnuit atunci când interacţionează cu alţi semeni.
Cercetătorii de la Arizona State University au folosit metode de modelare fotografică şi matematică pentru a studia modul în care îşi schimbă culoarea Chameleon calyptratus în timpul unui comportament agresiv.
Ei au studiat distanţa, luminozitatea maximă şi viteza de schimbare a culorii pe 28 de părţi diferite ale corpului cameleonilor şi au descoperit că aceste modificări de culoare nu se fac la întâmplare, ci ele transmit diferite informaţii în timpul interacţiunilor sociale importante.
Atunci când cameleonii de sex masculin se provoacă unul pe altul pentru teritoriu sau pentru o femelă, culoarea lor devine mult mai luminoasă şi mai intensă.
Masculii care afişează dungi luminoase atunci când sunt agresivi, arată că se apropie de adversarul lor, iar cel care are mai multe culori şi mai luminoase pe cap, are cele mai multe şanse să câştige înfruntarea.
De asemenea, viteza cu care capul lor îşi schimbă culorile este un indicator important care arată ce cameleon va câştiga o încăierare.
Cameleonii au de obicei culori de odihnă, care variază de la maro la verde, cu nuanţe de galben, dar fiecare exemplar are marcaje unice. În timpul unei dispute, şopârlele arată nuanţe de galben luminos, portocaliu, verde şi turcoaz.
Prin utilizarea semnalelor colorate strălucitor şi modificarea aspectului fizic, corpul cameleonilor devine ca un afişaj de concurs: câştigătorul este de multe ori decis înaintea contactului fizic.
Câştigător este cel care provoacă adversarul să se retragă.
Când ei se angajează în luptă fizică, aceste confruntări sunt foarte scurte, de cel mult 15 secunde. De cele mai multe ori culoarea afişată duce la terminarea competiţiei înainte de a începe.
Există aproximativ 160 de specii de cameleoni în toată lumea.
Cameleonii studiaţi sunt nativi din Peninsula Arabică, în special Yemen şi Arabia Saudită. Ei sunt carnivori şi duc o viaţă solitară, exceptând perioada când se împerechează.