Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul să se inverseze


    Conform măsurătorilor NASA, câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul să se inverseze. Mai sunt 3 sau 4 luni până la acest eveniment important, ce va avea efecte în întregul sistem solar.



    Câmpul magnetic solar. Foto: NASA


    Câmpul magnetic al Soarelui îşi schimbă polaritatea la aproximativ 11 ani. La vârful fiecărui ciclu solar, generatorul magnetic interior se reorganizează. Inversarea marchează punctul de mijloc al ciclului solar de 24 de ani, Solar Max.

    Magnetismul solar este urmărit din 1976 şi s-au înregistrat trei mari inversări.

    Ce se întâmplă: câmpul magnetic slăbeşte şi ajunge la zero, iar apoi apare cu polaritate opusă. Aceasta este o parte regulată a ciclului solar.

    O inversare a câmpului magnetic al Soarelui este un mare eveniment, deoarece domeniul de influenţă magnetică al Soarelui, numit şi heliosferă, se extinde miliarde de kilometri dincolo de Pluto.

    În timpul inversării câmpului magnetic, câmpul electric generat în jurul ecuatorului solar devine ondulat, şi Pamântul prin mişcarea sa în jurul Soarelui, intră şi iese din acest câmp, lucru ce poate da naştere la furtuni spaţiale în jurul planetei noastre.

    Razele cosmice, particule de mare energie accelerate la viteze apropiate de a luminii, sunt şi ele afectate. Câmpul electric ondulat de variatia polarităţii magnetice, acţionează ca o barieră eficientă în calea lor, deviindu-le atunci când incearcă să pătrundă în sistemul solar.

    În acest moment, polul nord al Soarelui a schimbat semnul, iar polul sud este în curs de a-l schimba.

    GH. MANOIU | 24 AUGUST 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetări recente sugerează că sistemul Gulf Stream, care asigură Europei şi unor părţi ale Americii de Nord un climat temperat, s-ar putea prăbuşi sub acţiunea schimbărilor climatice, aducând o perioadă de răcire proeminentă.
    Sonda spatiala Cassini, lansata de NASA, a transmis imagini cu un super-uragan ce se roteste in jurul polului nord al planetei Saturn. Oamenii de stiinta pot sa vada acum un uragan al carui ochi are 2000 km, de 20 de ori mai mare decat media de pe Pamant.
    O echipă internaţională de cercetători condusă de specialişti de la University of Alberta, Canada, au descoperit primul eşantion dintr-un mineral numit ringwoodit, care ar confirma prezenţa unor cantităţi uriaşe de apă la 400 până la 700 km sub suprafaţa Pământului, ipoteza susţinută şi de Jules Verne în "Călătorie spre centrul Pământului".
    Blood Falls din Antarctica ar putea fi locuită de microorganisme similare vieţii extraterestre de pe Marte. Date noi arată că sub McMurdo Dry Valleys, cel mai rece şi mai uscat loc de pe Pământ, se află apă sărată care poate sprijini ecosisteme necunoscute anterior.
    Astronomii de la mai multe universităţi, printre care Universitatea Cambridge, care lucrează cu observatorul Chandra X-ray al NASA au văzut cum gigantica gaură neagră Sagittarius A* (SGR A*) respinge „hrana” constând din nori imenşi de gaze, deoarece aceştia nu sunt suficient de reci ca să îi înghită.
    India a păşit în rândul ţărilor care au folosit tehnologia complexă, de ultimă oră, racheta cu motor criogenic, realizată în totalitate in ţară. Racheta de 415 tone a purtat pe orbită un satelit de comunicaţii de două tone. Această tehnologie foloseşte drept combustibil un amestec de hidrogen şi oxigen lichid super-racit şi până acum a fost dezvoltată doar de câteva ţări.