Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Câmpul magnetic eficient în tratarea rapidă a depresiei
Un tip de terapie care implică aplicarea unui câmp magnetic pe ambele părți ale creierului s-a dovedit eficientă în tratarea rapidă a depresiei la pacienții pentru care tratamentele standard au fost ineficiente.
Tratamentul – cunoscut sub numele de stimulare magnetică transcraniană repetitivă (TMS) – implică plasarea unei bobine electromagnetice pe scalp pentru a transmite un câmp magnetic de înaltă frecvență către creier.
Se estimează că aproximativ unul din 20 de adulți suferă de depresie. Deși există tratamente, cum ar fi medicamentele antidepresive și terapia cognitiv-comportamentală („terapie vorbită”), acestea sunt ineficiente pentru cel puțin unul din trei pacienți.
Una dintre caracteristicile cheie ale depresiei este subactivitatea unor regiuni (cum ar fi cortexul prefrontal dorsolateral) și supraactivitatea altora (cum ar fi cortexul orbitofrontal (OFC)).
Stimularea magnetică transcraniană repetitivă aplicată pe partea stângă a cortexului prefrontal dorsolateral (o zonă din zona frontală superioară a creierului) este aprobată pentru tratamentul depresiei în Marea Britanie de către NICE și în SUA de către FDA.
S-a demonstrat anterior că duce la îmbunătățiri considerabile în rândul pacienților după un curs de 20 de ședințe, dar deoarece ședințele au loc de obicei peste 20-30 de zile, tratamentul nu este ideal pentru toată lumea, mai ales în cazurile acute sau în care o persoană are tendinţa să se sinucidă.
Oamenii de știință de la Cambridge, Marea Britanie și Guiyang, China, au testat cât de eficientă este o formă accelerată de TMS. In acest demers, tratamentul se da in 20 de sedinte, dar cu patru sedinte pe zi pe o perioada de cinci zile consecutive.
Cercetătorii au testat, de asemenea, o abordare „duală”, prin care un câmp magnetic a fost aplicat suplimentar în partea dreaptă a OFC (care se află sub cortexul prefrontal dorsolateral).
Șaptezeci și cinci de pacienți au fost recrutați la studiu de la Spitalul Popular nr.2 din provincia Guizhou din China. Severitatea depresiei lor a fost măsurată pe o scară cunoscută sub numele de Scala de Evaluare Hamilton a Depresiei.
Participanții au fost împărțiți aleatoriu în trei grupuri: un grup „dublu” care a primit TMS aplicat mai întâi în partea dreaptă și apoi în partea stângă a creierului; un grup „unic” care primește TMS simulat în partea dreaptă, urmat de TMS activ aplicat în partea stângă; și un grup de control care a primit un tratament simulat de ambele părți.
Fiecare sesiune a durat în total 22 de minute.
A existat o îmbunătățire semnificativă a scorurilor evaluate imediat după tratamentul final în grupul de tratament dublu, comparativ cu celelalte două grupuri.
Când cercetătorii au căutat răspunsuri relevante din punct de vedere clinic – adică în cazul în care scorul unui individ a scăzut cu cel puțin 50% – au descoperit că aproape jumătate dintre pacienții din grupul de tratament dublu au observat o astfel de reducere, comparativ cu puțin sub unul din cinci (18%) în grupul de tratament unic și mai puțin de unul din 20 (4%) în grupul de control.
Patru săptămâni mai târziu, aproximativ șase din 10 participanți din grupul de tratament dublu și unic (61% și, respectiv, 59%) au prezentat răspunsuri relevante din punct de vedere clinic, comparativ cu puțin unul din cinci (22%) din grupul de control.
Cercetătorii spun că abordarea accelerată înseamnă să se facă toate sesiunile în doar cinci zile, reducând rapid simptomele de depresie ale unei persoane.
Aceasta înseamnă că tratamentul ar putea fi deosebit de util în cazurile severe de depresie, inclusiv atunci când cineva se confruntă cu gânduri sinucigașe.
De asemenea, poate ajuta oamenii să fie externați mai rapid din spital sau chiar să evite internarea.
Tratamentul funcționează mai repede, deoarece, țintind două zone ale creierului implicate în depresie, se corecteză eficient dezechilibrele din două procese, făcând regiunile creierului să „vorbească” corect între ele.
Tratamentul a fost cel mai eficient la acei pacienți care la începutul studiului au arătat o conexiune mai mare între OFC și talamus (o zonă din mijlocul creierului responsabilă, printre altele, de reglarea conștiinței, a somnului și a vigilenței).
Puțin mai puțin de jumătate (48%) dintre participanții din grupul de tratament dublu au raportat durere locală acolo unde a fost aplicat tratamentul dublu, comparativ cu puțin mai puțin de unul din 10 (9%) dintre participanții din grupul de tratament unic.
Pentru unele persoane, acest tratament poate fi suficient, dar pentru alții poate fi necesară „terapia de întreținere”, cu o ședință suplimentară de o zi dacă simptomele par să se agraveze în timp.
De asemenea, poate fi posibilă readministrarea terapiei standard, deoarece pacienții pot deveni capabili să se angajeze în psihoterapie.