Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Canalele de pe Marte scanate radar


    Scanari radar ale planetei Marte au dezvaluit pentru prima data o imagine 3D a canalelor sculptate de ape, ingropate sub suprafata Planetei Rosii.



    Elysium Planitia, o intindere de campii de-a lungul ecuatorului martian. Foto: NASA/JPL


    Descoperirea arata ca un canal mare subteran generat de o inundatie majora straveche, este de doua ori mai adanc decat s-a crezut pana acum. Aceasta arunca o alta lumina asupra modului in care apa a sculptat suprafata planetei.

    Marte este o planeta rece si uscata, cu cea mai mare parte din apa sa blocata in calote glaciare polare si oamenii de stiinta considera ca asa a fost in ultimii 2,5 miliarde de ani. Dar canalele sunt un indiciu ca apele au inundat candva suprafata sa.

    Cea mai mare parte a canalelor sapate in ultimii 500 milioane ani apartin sistemului Marte Vallis, lung de 1000 km. Probabil Marte Vallis ar putea oferi informatii despre o perioada cand planeta nu era asa rece si uscata.

    Marte Vallis se afla in Elysium Planitia, o intindere de campii de-a lungul ecuatorului martian. Aceasta zona este cea mai tanara zona vulcanica de pe Marte, si eruptiile masive ce au avut loc timp de cateva sute de milioane de ani au acoperit cu lava cea mai mare parte a suprafetei sale, ingropand dovezi ale istoriei sale recente, inclusiv sursa si cea mai mare parte din lungimea Marte Vallis.

    Folosind radarul superficial de la bordul sondei Mars Reconnaissance Orbiter, oamenii de stiinta de la Smithsonian's National Air and Space Museum si NASA au scanat sub suprafata de lava. Canalele gasite au cel putin 70 m adancime si se pare ca au fost facute de o inundatie gigantica veche, ce a creat Marte Vallis, ape ce au venit din adancul planetei printr-o portiune a fisurii cunoscute sub numele de Cerberus Fossae, acum ingropata.

    Sisteme similare de canale exista si in alte parti ale planetei, chiar mai vechi. Inundatiile gigantice ce le-au generat este probabil sa fi schimbat radical si clima Planetei Rosii. Urmeaza sa se extinda acest tip de studii radar si in alte zone ale planetei.

    GH. MANOIU | 10 MARTIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un meteorit imens a luminat cerul peste vestul Austriei, în Tirol şi Vorarlberg şi peste părţi din Elveţia, Bavaria şi estul Franţei.
    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, va trece la inceputul lunii martie, la aproximativ 161 milioane km distanta de Pamant. Specialistii se asteapta ca aceasta sa devina vizibila cu ochiul liber, la fel de stralucitoare ca stelele din Carul Mare. Cele mai bune date cand se va putea vedea sunt 12 si 13 martie 2013, la apusul soarelui, in partea de vest a cerului, nu departe de Luna in crestere.
    Primele date transmise de misiunea MAVEN de la NASA sugerează că exploziile solare sunt principalul factor care a dus la pierderea atmosferei de pe planeta Marte schimbându-i climatul din unul cald şi umed în cel de astăzi, rece şi arid.
    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei.
    Roverul Curiosity a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte. Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.
    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone.