Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un cancer de sânge ascunde 11 boli distincte

    Analize genetice detaliate sugerează că unul dintre principalele tipuri de cancer de sânge nu este una, ci 11 boli distincte.



    Un cancer de sânge ascunde 11 boli distincte.


    Diferenţele genetice explică de ce unii pacienţi cu leucemie mieloidă acută (LMA) răspund mult mai bine la tratament decât alţii.

    Boala este adesea agresivă, în special la pacienţii mai în vârstă, iar supravieţuirea, după cinci ani, este de aproximativ 20%.

    Tratamentul este predominant prin chimioterapie şi transplant de celule stem, dar pentru mulţi pacienţi este dificil de spus cum vor reacţiona.

    Clinicienii se bazează în prezent pe controale pentru anomalii cromozomiale şi analiză la microscop.

    În acest studiu, care a implicat mai mult de 1500 de pacienţi, cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute au efectuat o analiză genetică mult mai detaliată a cancerului.

    Ei s-au uitat la mai mult de 100 de gene cunoscute că provoacă leucemie şi au investigat modul în care au interacţionat.

    Pacienţii au fost împărţiţi astfel în cel puţin 11 grupe majore, fiecare cu propriul set de modificări genetice şi caracteristici clinice.

    Rezultatele vor ajuta medicii să facă predicţii mai exacte cu privire la ceea ce se va întâmpla cu pacienţii. Tratamente noi, direcţionate, vor apărea pentru unele dintre aceste modificări genetice.

    3 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O aplicaţie, folosită pentru a colecta date pentru algoritmi de învăţare automată, care ar putea detecta automat dacă o persoană suferă de COVID-19 analizând sunetul vocii, respiraţia şi tusea, a fost lansată de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    Un program al HarvestPlus, care a ajutat agricultorii din Mozambic să crească culturile de cartofi dulci, bogaţi în vitamina A, a redus rata de diaree la copii cu 40 până la 50 de procente, conform unui studiu realizat la International Food Policy Research Institute.
    Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi, o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa.
    Persoanele care iau antibiotice o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte polipi intestinali, care pot fi un precursor al cancerului intestinal.
    Cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit ca nanoparticule care transporta o toxina gasita in veninul de albine poate distruge virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp celulele din jur nevatamate.
    Un studiu al cercetatorilor de la University of California, Los Angeles School of Medicine arata ca o dieta bazata constant pe un nivel ridicat de fructoza incetineste creierul, impiedica memorarea si invatarea. Intr-o prima faza, acizii grasi omega 3 pot contracara perturbarile.