Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cap nou cu amintiri vechi

    GH. MĂNOIU | 19 MARTIE 2023

    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor!



    Planaria. Foto: Wikipedia / Eduard Solà (CC BY-SA 3.0).


    Cercetatorii de la Tufts University din Medford, Statele Unite, au constatat ca un vierme plat, planaria, folosit des in experimente, este capabil sa isi regenereze parti ale corpului, chiar si capul cu creier.

    Mai mult decat atat, el este capabil sa isi aduca aminte ce a invatat cu celalalt cap.

    Mai intai ei au instruit viermele sa ajunga la mancare intr-un anumit cadru si au masurat durata drumului.

    L-au instruit sa ignore faptul ca nu ii plac spatiile deschise si lumina puternica daca trebuie sa ajunga la mancare parcurgand acest mediu ostil. Apoi l-au decapitat, taind si gatul.

    Dupa decapitare, viermii si-au refacut capul cu creier in cel mult 14 zile.

    Viermii care fusesera instruiti si-au depasit temerile mult mai repede ca sa ajunga la mancare fata de cei ce nu fusesera instruiti.

    Amintirile acestea nu s-au intors imediat. A fost insa nevoie de o singura lectie ca ei sa isi aminteasca.

    Este neclar de ce se intampla asta.

    Probabil amintirile sunt stocate altundeva decat in creier. Sau creierul initial a modificat sistemul nervos, care, la randul sau, modifica noul creier.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda, din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au încercat să explice de ce elefanţii au niveluri mai mici de cancer decât ar fi de aşteptat la dimensiunea lor.
    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.
    Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.
    Conform unui studiu făcut la Universitatea din San Diego, California, pe un eşantion de 36 de câini de rase diferite, cel mai bun prieten al omului împărtăşeşte şi unul dintre defectele stăpânului său, gelozia, sentiment ce este probabil legat de instinctul de supravieţuire.
    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete.