Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Caprifoiul, leacul împotriva virusurilor gripale
GH. MĂNOIU | 12 APRILIE 2023
Cercetătorii de la Universitatea Nanjing din China au descoperit prima penicilină împotriva virusurilor, o moleculă care în mod natural se găseşte într-o plantă numită, popular, caprifoi.
Caprifoiul, cu denumirea ştiinţifică Lonicera japonica, este o plantă de grădină, cu flori foarte parfumate, bine-cunoscută în medicina tradiţională chineză, unde de secole a fost utilizată pentru a trata în mod eficient infecţia gripală.
Mai multe studii anterioare au confirmat că planta, consumată de obicei sub forma de ceai, poate suprima replicarea virusului gripal.
Oamenii de ştiinţă chinezi au identificat compusul MIR2911 ca prim component activ care vizează în mod direct diferite virusuri gripale de tip A (IAV), inclusiv H1N1, virusul gripei porcine, H5N1, virusul gripei aviare şi infecţiile cu H7N9.
MIR2911 reprimă virusurile gripale prin ţintirea genelor PB2 şi NS1, două gene folosite pentru replicarea virusului gripei, prevenind pierderea în greutate indusă de infecţia virală şi reducând mortalitatea cauzată de infecţie.
Cu un spectru larg, MIR2911 conţinut în ceaiul de caprifoi poate reprezenta o nouă strategie terapeutică eficientă care poate fi folosită pentru a înlătura infecţiile, uneori mortale, cum a fost cazul gripei spaniole H1N1 care a provocat aproximativ 50 de milioane de decese.
Chiar bând o supă de caprifoi se poate preveni infectarea cu virusuri IAV.
Compusul, stabil în decoctul de plantă, poate intra în sânge şi ţesuturi gazdă pe calea ingestiei de alimente, fiind absorbit de tractul gastro-intestinal al mamiferelor.
El a fost depistat, după administrare la animale de laborator, în plasmă şi în ţesutul pulmonar.
Mai mult decât atât, unul dintre studiile în curs de desfăşurare arată că MIR2911 vizează direct virusul Ebola.
Caprifoiul folosit în timpul testelor ştiinţifice a fost cumpărat în mod obişnuit de la un magazin chinezesc cu medicamente din plante.
Decoctul a fost preparat prin fierberea a 10 g de plantă în 100 ml apă timp de 30 minute, rezultând aproximativ 50 ml decoct.