Ştiri / Spaţiu |
Capsula Orion a trecut cu bine de primul zbor
Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului.
Orion a fost lansată pe o rachetă Delta IV de la Cape Canaveral din Florida, la 07:05 ora locală, 12:05 GMT, pentru un circuit de două rotaţii în jurul Pământului. A doua rotaţie a dus capsula la o altitudine de 6000 km, pentru a începe o coborâre rapidă pe planetă.
Capsula a atins viteze apropiate de 30000 kilometri pe oră, iar temperaturile probabile generate pe scutul navei au ajuns până la 2000°C.
Scurtul zbor de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate.
Orion este concepută să transporte oameni dincolo de Staţia Spaţială, către destinaţii, cum ar fi Luna şi Marte. Ea este o reminiscenţă a navelor Apollo, care au dus oameni pe Lună în anii '60 şi '70, dar mai mare şi cu sisteme electronice de ultimă generaţie.
Capsula este dezvoltată alături de o nouă rachetă puternică, care va avea propriul debut în 2017 sau 2018.
Chiar dacă Orion este pe deplin funcţională şi cu rachetă dedicată, o misiune pe un alt corp ceresc nu este deocamdată posibilă deoarece tehnologiile pentru a efectua operaţiuni de suprafaţă nu au fost puse la punct şi abia în 2030 s-ar putea lua în calcul o misiune pe Marte.
Pentru a merge pe Planeta Roşie ar fi nevoie de maşini de transfer, module de habitat şi lanţuri de aprovizionare şi de comunicare eficiente. Şi în primul rând este nevoie de o soluţie de coborâre şi urcare care să permită oamenilor să coboare în siguranţă pe suprafaţă şi apoi să se întoarcă la capsulă pentru a reveni acasă.