Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Capsula Orion a trecut cu bine de primul zbor

    Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului.



    Orion la aterizare.


    Orion a fost lansată pe o rachetă Delta IV de la Cape Canaveral din Florida, la 07:05 ora locală, 12:05 GMT, pentru un circuit de două rotaţii în jurul Pământului. A doua rotaţie a dus capsula la o altitudine de 6000 km, pentru a începe o coborâre rapidă pe planetă.

    Capsula a atins viteze apropiate de 30000 kilometri pe oră, iar temperaturile probabile generate pe scutul navei au ajuns până la 2000°C.

    Scurtul zbor de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate.

    Orion este concepută să transporte oameni dincolo de Staţia Spaţială, către destinaţii, cum ar fi Luna şi Marte. Ea este o reminiscenţă a navelor Apollo, care au dus oameni pe Lună în anii '60 şi '70, dar mai mare şi cu sisteme electronice de ultimă generaţie.

    Capsula este dezvoltată alături de o nouă rachetă puternică, care va avea propriul debut în 2017 sau 2018.

    Chiar dacă Orion este pe deplin funcţională şi cu rachetă dedicată, o misiune pe un alt corp ceresc nu este deocamdată posibilă deoarece tehnologiile pentru a efectua operaţiuni de suprafaţă nu au fost puse la punct şi abia în 2030 s-ar putea lua în calcul o misiune pe Marte.

    Pentru a merge pe Planeta Roşie ar fi nevoie de maşini de transfer, module de habitat şi lanţuri de aprovizionare şi de comunicare eficiente. Şi în primul rând este nevoie de o soluţie de coborâre şi urcare care să permită oamenilor să coboare în siguranţă pe suprafaţă şi apoi să se întoarcă la capsulă pentru a reveni acasă.

    6 DECEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc.
    Nucleul cometei C/2013 A1 Siding Spring a trecut cu 56 km pe secundă la doar 139500 km de planeta Marte, mult mai aproape decât orice altă trecere a unei comete pe lângă Marte sau Pământ.
    O imagine NASA luată de roverul Curiosity în iulie 2015 de pe Marte, face iar imaginaţia să o ia razna. Fotografia arată o formaţiune de piatră şi în faţa a ceea ce poate fi un fel de peşteră, pare o fiinţă. Unii spun că pare un monstru crab venit dintr-o poveste science-fiction.
    La data de 22 august, ora 12:27 GMT, o rachetă Soyuz a lansat sateliţii europeni Galileo, numărul cinci şi şase, de la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză. Galileo este un sistem global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta va fi format din 30 de sateliţi şi infrastructura la sol.
    Un asteroid relativ mare va trece prin apropierea Pământului pe 19 aprilie, la o distanţă de aproximativ 1,8 milioane kilometri, cam 4,6 ori distanţa Pământ - Lună.
    Marte a avut, într-un trecut îndepărtat, acum 4,3 miliarde de ani, un vast ocean în zona polului său nord, mai mare ca Oceanul Arctic de pe Pământ.