Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Caracteristicile hormonilor
Din punct de vedere chimic, hormonii pot fi clasificați fie ca proteine, fie ca steroizi. Toți hormonii din corpul uman, cu excepția hormonilor sexuali și a celor din cortexul suprarenal1, sunt proteine2 sau derivați proteici.
Mecanismul hormonului
Hormonii de acțiune sunt transportați de sânge în întregul corp, dar afectează doar anumite celule. Celulele specifice care răspund la un anumit hormon3 au receptori4 pentru acel hormon.
Acesta este un fel de mecanism de blocare și cheie. Dacă cheia se potrivește cu încuietoarea, atunci ușa se va deschide. Dacă un hormon se potrivește cu locul receptor, atunci va exista un efect. Dacă un hormon și un site receptor nu se potrivesc, atunci nu există nicio reacție.
Toate celulele care au receptori pentru un anumit hormon alcătuiesc țesutul țintă pentru acel hormon. În unele cazuri, țesutul țintă este localizat într-o singură glandă sau organ. În alte cazuri, țesutul țintă este difuz și împrăștiat în tot corpul, astfel încât multe zone sunt afectate.
Hormonii aduc efectele lor caracteristice asupra celulelor țintă prin modificarea activității celulare.
Hormonii proteici reacţionează cu receptorii de pe suprafaţa celulei, iar succesiunea de evenimente care are ca rezultat acţiunea hormonală este relativ rapidă.
Hormonii steroizi5 reacţionează de obicei cu situsurile receptorilor din interiorul unei celule.
Deoarece această metodă de acțiune implică de fapt sinteza proteinelor6, este relativ lentă.
Controlul acțiunii hormonale
Hormonii sunt substanțe foarte puternice, ceea ce înseamnă că cantități foarte mici de hormon pot avea efecte profunde asupra proceselor metabolice7.
Datorită potenței lor, secreția de hormoni trebuie reglată în limite foarte înguste pentru a menține homeostazia8 în organism.
Mulți hormoni sunt controlați printr-o formă de mecanism de feedback negativ.
În acest tip de sistem, o glandă este sensibilă la concentrația unei substanțe pe care o reglează. Un sistem de feedback negativ determină o inversare a creșterilor și scăderilor condițiilor corpului pentru a menține o stare de stabilitate sau homeostazie.
Unele glande endocrine secretă hormoni ca răspuns la alți hormoni. Hormonii care provoacă secreția altor hormoni se numesc hormoni tropicali.
Un hormon din glanda A determină glanda B să-și secrete hormonul. O a treia metodă de reglare a secreției de hormoni este stimularea nervoasă directă. Un stimul nervos determină glanda A să-și secrete hormonul.
Note
1. Partea exterioară a glandei suprarenale (un mic organ deasupra fiecărui rinichi). Cortexul suprarenal secretă hormoni numiți steroizi. Cei mai importanți sunt hormonii androgeni și corticosteroizi.
2. O moleculă formată din aminoacizi. Proteinele sunt necesare pentru ca organismul să funcționeze corect. Ele stau la baza structurilor corpului, cum ar fi pielea și părul, și a altor substanțe precum enzimele, citokinele și anticorpii.
3. Una dintre multele substanțe produse de glandele din organism. Hormonii circulă în sânge și controlează acțiunile anumitor celule sau organe. Unii hormoni pot fi fabricați și în laborator.
4. O moleculă în interiorul sau pe suprafața unei celule care se leagă de o anumită substanță și provoacă un efect fiziologic specific în celulă.
5. Oricare dintr-un grup de lipide (grăsimi) care au o anumită structură chimică. Steroizii apar în mod natural în plante și animale sau pot fi fabricați în laborator. Exemple de steroizi includ hormoni sexuali, colesterol, acizi biliari și unele medicamente.
6. Partea ciclului celular în care ADN-ul este replicat pe măsură ce celula se pregătește să se divizeze.
7. De-a face cu metabolismul (totalul tuturor modificărilor chimice care au loc într-o celulă sau într-un organism pentru a produce energie și materiale de bază necesare proceselor importante ale vieții).
8. O stare de echilibru între toate sistemele corpului necesare pentru ca organismul să supraviețuiască și să funcționeze corect. În homeostazie, nivelurile corpului de acid, tensiunea arterială, zahărul din sânge, electroliții, energia, hormonii, oxigenul, proteinele și temperatura sunt ajustate în mod constant pentru a răspunde la schimbările din interiorul și din exteriorul corpului, pentru a le menține la un nivel normal.