Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Carnea gătită la grătar la temperaturi ridicate creşte tensiunea arterială

    Persoanele care consumă în mod curent carne de vită, de pui sau de peşte, prăjită la temperaturi ridicate, pot dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.



    Carne gătită la grătar.


    Niciunul dintre participanții la studiu nu avea hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă sau cancer atunci când s-a înscris, dar unii dintre ei au dezvoltat hipertensiune arterială în timpul acestui studiu, derulat pe mai mult de 12 ani.

    Pentru participanţii care au consumat cel puţin două porţii de carne roşie, de pui sau de peşte pe săptămană, analiza a arătat că riscul de hipertensiune arteriala a fost cu 17% mai mare dacă carnea a fost preparată la grătar sau prăjită.

    Produsele chimice produse prin gătitul cărnii la temperaturi ridicate induc stres oxidativ, inflamație și rezistență la insulină în studiile pe animale de laborator și acestea pot duce la un risc crescut de hipertensiune arterială.

    Stresul oxidativ, inflamația și rezistența la insulină afectează învelișurile interioare ale vaselor de sânge şi sunt asociate cu dezvoltarea aterosclerozei, care stă la baza bolii cardiace și determină îngustarea arterelor.

    Totuşi constatările studiului sunt limitate, deoarece datele provin din chestionare care nu au inclus anumite tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc și de miel, și anumite metode de gătit, cum ar fi coacerea și fierberea.

    11 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Bacteriile bune din intestin fac din ciocolata neagră un aliment bun pentru inimă. Cacaoa fermentează în intestine şi formează compuşi cu efect antiinflamator pentru sistemul circulator.
    Substanţele pe care le ingerăm prin intermediul hranei determină comportamentul nostru şi modul în care experimentăm mediu înconjurător. Cercetători de la Leiden University şi University of Amsterdam au efectuat un studiu asupra efectului pe care îl are un compus ce se găseşte în unele alimente, numit tirozină, asupra capacităţii de a opri rapid o activitate.
    Un studiu al cercetătorilor de la University of Wyoming's School of Pharmacy arată că ardeiul iute, prin substanţa care îi dă iuţeala, capsaicina, poate combate obezitatea prin stimularea arderilor energetice şi prin transformarea grăsimii albe în grăsime maro.
    Consumarea unei sticle de apă înainte de fiecare masă a permis voluntarilor să piardă în medie, 4,3 kilograme, în douăsprezece săptămâni.
    Un studiu realizat la Universitatea Harvard arată că persoanele care au consumat aproximativ 34 grame de cereale integrale pe 1000 kcal/zi au redus riscul de deces prematur cu 17%.
    Un nou studiu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani la Universitatea din Barcelona, asupra aşa-numitei diete mediteraneene, arată că uleiul de măsline, nucile, fasolea, peştele, carnea albă, fructele, legumele şi... un pahar de vin pe zi sunt ingredientele unei inimi sănătoase.