Nutriţie / Dieta |
Carnea gătită la grătar la temperaturi ridicate creşte tensiunea arterială
Persoanele care consumă în mod curent carne de vită, de pui sau de peşte, prăjită la temperaturi ridicate, pot dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.
Niciunul dintre participanții la studiu nu avea hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă sau cancer atunci când s-a înscris, dar unii dintre ei au dezvoltat hipertensiune arterială în timpul acestui studiu, derulat pe mai mult de 12 ani.
Pentru participanţii care au consumat cel puţin două porţii de carne roşie, de pui sau de peşte pe săptămană, analiza a arătat că riscul de hipertensiune arteriala a fost cu 17% mai mare dacă carnea a fost preparată la grătar sau prăjită.
Produsele chimice produse prin gătitul cărnii la temperaturi ridicate induc stres oxidativ, inflamație și rezistență la insulină în studiile pe animale de laborator și acestea pot duce la un risc crescut de hipertensiune arterială.
Stresul oxidativ, inflamația și rezistența la insulină afectează învelișurile interioare ale vaselor de sânge şi sunt asociate cu dezvoltarea aterosclerozei, care stă la baza bolii cardiace și determină îngustarea arterelor.
Totuşi constatările studiului sunt limitate, deoarece datele provin din chestionare care nu au inclus anumite tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc și de miel, și anumite metode de gătit, cum ar fi coacerea și fierberea.