Nutriţie / Dieta |
Carnea procesată, un pericol pentru sănătate
Rezultatele unui studiu efectuat de către Agenţia pentru Cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a confirmat pericolul reprezentat de carnea procesată industrial şi de mezeluri pentru sănătate.
Declaraţiile făcute de Agenţia Internaţională pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), privind legătura dintre consumul de carne roşie şi mezeluri, şi cancer, nu sunt noi.
IARC a anunţat că mezelurile intră în categoria agenţilor cancerigeni pentru om (Grupa 1), iar carnea roşie ca "probabil cancerigen" (Grupa 2A).
Raportul a spus că 50 g de carne roşie consumată pe zi, aceasta însemnând mai puţin de două felii de şuncă sau un cârnat, creşte probabilitatea de a dezvolta cancer de colon cu 18 la sută.
Este pentru prima dată când Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că există "dovezi suficiente" pentru a face legătura dintre carnea procesată şi cancer.
Iar în ceea ce priveşte carnea roşie, IARC afirmă că este "probabil cancerigenă".
Carnea procesată este carnea care a fost afumată, sterilizată, cu sare sau conservanţi adăugaţi pentru a extinde durata de valabilitate sau pentru a-i schimba gustul. Substanţele chimice implicate în procesare ar putea fi responsabile de creşterea riscului de cancer.
IARC a clasificat mezelurile în aceeaşi categorie cu azbestul şi tutunul, adică în "categoria 1", dar aceasta nu înseamnă că consumul de carne este la fel de periculos ca tutunul sau azbestul.
Fundaţia împotriva cancerului recomandă consumul a cel mult 500 grame de carne pe săptămână şi cât mai puţină carne prelucrată industrial, inclusiv delicatese.
Pentru prevenirea cancerului colorectal este necesară o greutate sănătoasă, mişcare, nu prea mult alcool şi o dietă echilibrată.