Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Carnea procesată, un pericol pentru sănătate

    Rezultatele unui studiu efectuat de către Agenţia pentru Cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a confirmat pericolul reprezentat de carnea procesată industrial şi de mezeluri pentru sănătate.



    Mezeluri.


    Declaraţiile făcute de Agenţia Internaţională pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), privind legătura dintre consumul de carne roşie şi mezeluri, şi cancer, nu sunt noi.

    IARC a anunţat că mezelurile intră în categoria agenţilor cancerigeni pentru om (Grupa 1), iar carnea roşie ca "probabil cancerigen" (Grupa 2A).

    Raportul a spus că 50 g de carne roşie consumată pe zi, aceasta însemnând mai puţin de două felii de şuncă sau un cârnat, creşte probabilitatea de a dezvolta cancer de colon cu 18 la sută.

    Este pentru prima dată când Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că există "dovezi suficiente" pentru a face legătura dintre carnea procesată şi cancer.

    Iar în ceea ce priveşte carnea roşie, IARC afirmă că este "probabil cancerigenă".

    Carnea procesată este carnea care a fost afumată, sterilizată, cu sare sau conservanţi adăugaţi pentru a extinde durata de valabilitate sau pentru a-i schimba gustul. Substanţele chimice implicate în procesare ar putea fi responsabile de creşterea riscului de cancer.

    IARC a clasificat mezelurile în aceeaşi categorie cu azbestul şi tutunul, adică în "categoria 1", dar aceasta nu înseamnă că consumul de carne este la fel de periculos ca tutunul sau azbestul.

    Fundaţia împotriva cancerului recomandă consumul a cel mult 500 grame de carne pe săptămână şi cât mai puţină carne prelucrată industrial, inclusiv delicatese.

    Pentru prevenirea cancerului colorectal este necesară o greutate sănătoasă, mişcare, nu prea mult alcool şi o dietă echilibrată.

    23 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Persoanele care consumă în mod curent carne de vită, de pui sau de peşte, prăjită la temperaturi ridicate, pot dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.
    Bacteriile bune din intestin fac din ciocolata neagră un aliment bun pentru inimă. Cacaoa fermentează în intestine şi formează compuşi cu efect antiinflamator pentru sistemul circulator.
    Substanţele pe care le ingerăm prin intermediul hranei determină comportamentul nostru şi modul în care experimentăm mediu înconjurător. Cercetători de la Leiden University şi University of Amsterdam au efectuat un studiu asupra efectului pe care îl are un compus ce se găseşte în unele alimente, numit tirozină, asupra capacităţii de a opri rapid o activitate.
    Un studiu al cercetătorilor de la University of Wyoming's School of Pharmacy arată că ardeiul iute, prin substanţa care îi dă iuţeala, capsaicina, poate combate obezitatea prin stimularea arderilor energetice şi prin transformarea grăsimii albe în grăsime maro.
    Consumarea unei sticle de apă înainte de fiecare masă a permis voluntarilor să piardă în medie, 4,3 kilograme, în douăsprezece săptămâni.
    Un studiu realizat la Universitatea Harvard arată că persoanele care au consumat aproximativ 34 grame de cereale integrale pe 1000 kcal/zi au redus riscul de deces prematur cu 17%.