Nutriţie / Dieta |
Cartofii şi pâinea prăjită, potenţiali cancerigeni
Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.
Acrilamida, un produs natural al procesului de preparare, se produce atunci când alimentele sunt supuse prea mult timp la temperaturi ridicate.
Cele mai ridicate niveluri ale substanţei se găsesc în alimente cu un conţinut ridicat de amidon, care au fost pregătite la peste 120°C, cum ar fi chips-uri, pâine, cereale pentru micul dejun, biscuiţi, prăjituri şi cafea, ca urmare a prăjirii boabelor.
Atunci când pâinea este prăjită, se produce multă acrilamidă. Cu cât devine mai închisă la culoare, cu atât creşte cantitatea de acrilamidă.
Acrilamida se formează în timpul procesului de rumenire, prin combinarea zahărului, a aminoacizilor şi a apei prezente în pâine.
Nu este clar cât de multă acrilamidă poate fi tolerată de către corpul uman.
Studiile pe animale de laborator au demonstrat că acest produs este toxic pentru ADN şi cauzează cancer, iar oamenii de ştiinţă presupun că acelaşi lucru este valabil şi la oameni, cu toate că încă nu există dovezi concludente.
Oamenii ar trebui să facă mici modificări în modul în care gătesc şi păstrează alimentele.
Ei ar trebui să opteze pentru o culoare galben-aurie, atunci când prăjesc sau coc alimente care conţin amidon, cum ar fi cartofii, pâinea şi legumele rădăcinoase.
De asemenea, legumele cu un conţinut mare de amidon, cum sunt cartofii şi păstârnacul, nu ar trebui să fie păstrate în frigider.
Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de zahăr cresc în legume la temperaturi scăzute, putând duce la creşterea cantităţii de acrilamidă produsă în timpul gătitului.