Ştiri / Timp liber |
Castelul Crăiței, un film spectaculos și surprinzător
Cel mai nou film semnat de regizorul Liviu Mărghidan, Castelul Crăiței, poate fi văzut acum pe marile ecrane din țară, distribuit de August Film.
Lungmetrajul îi are în rolurile principale pe Judith State, Dragoș Olaru, Adela Mărghidan, Radu Mărghidan. Distribuția este completată de Florentina Țilea, Mihaela Alexandru, Ionuț Achivoaie, Dan Bordeianu, Constantin Lupescu, David Neacșu, Viorel Păunescu.
Filmul spune povestea fraților Luca și Ana care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor și se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină, provocând panică.
Finalul este unul surprinzător, pe măsura imaginilor spectaculoase pe care spectatorii le vor savura pe marele ecran.
„Consider ca este primul film de acest gen din România, că nu a mai fost făcut altul atât de îndrăzneț. El nu se adresează neapărat doar montaniarzilor, ci tuturor iubitorilor de natură. Având în vedere ca este un film unic, ușor atipic, nu pot estima care va fi impactul lui asupra spectatorilor de film de public, dar în urma proiecțiilor speciale deja avute, mă declar fericit că oamenii au rămas în sală, că am vorbit despre el, că am dezbătut tema familiei destrămate, că au admirat și chiar au recunoscut locurile filmate.”, a declarat regizorul Liviu Mărghidan.
Filmările au avut loc în zone foarte cunoscute iubitorilor de drumeții și escaladă - zona Plaiul Foii, Zărnești, masivul Piatra Craiului (Cabana Curmătura, Colții Chiliei, Turnurile Dianei, Prăpăstiile Zărneștilor, Peștera cu lilieci, Malu' Galben, Brâul de Mijloc și refugiile Vârful Ascuțit, Speranței, Dianei, Șpirla), în iulie-august 2020 și august 2021, și au însumat aproape 30 de zile.
Ideea realizării a venit din experiența personală a regizorului Liviu Mărghidan, iar pre-producția a presupus nenumărate prospecții de locație și trasee montane până la alegerea locurilor propriu-zise de filmare, precum și antrenarea specială a actorilor și echipei pentru condițiile de filmare dificile.
Castelul Crăiței a avut premiera națională în vară, la Transilvania International Film Festival (TIFF) și a fost prezent și în selecțiile oficiale ale Alpin Fest (unde a primit și Premiul Publicului), Anonimul International Independent Film Festival și Bucharest International Film Festival (BIFF).
„Castelul Crăiței atinge două subiecte importante pentru noi: dragostea pentru munte, prin cea mai curajoasă și ofertantă vizual perspectivă cinematografică românească asupra alpinismului, și complexitatea dinamicii de familie, modul în care relația părinților noștri ne poate influența traiectoria în viață. Mai mult decât atât, este una dintre acele situații fericite în care regizorul este fără niciun dubiu persoana potrivită pentru a spune această poveste. Autenticitatea și sinceritatea poveștii se simt și cred că e un film care i-ar bucura pe toți cei ce iubesc natura.”, a declarat Matei Truța, co-fondator August Film.
Este al 3-lea lungmetraj regizat de Liviu Mărghidan, după Străjerii (2018) și Străjerii Deltei (2021), ambele dedicate celor mai tineri dintre cinefili, aducând în prim plan, pe lângă aventuri și peisaje spectaculoase, lecții constructive despre responsabilitate și ecologie.
Scenariul filmului este scris de Alexandru Popa, cu participarea lui Liviu Mărghidan, în timp ce Ruxandra Flonta (Început; Pororoca; Mo) este producătoarea filmului.
Mircea Valentin este directorul de imagine, iar Tudor D. Popescu (Câteva conversații despre o fată foarte înaltă; Mo; Urma; Taximetriști) semnează montajul, în timp ce Ștefan Drăgușin și Alexandru Dumitru s-au ocupat de sunet.
Muzica originală este compusă de Alin Zăbrăuțeanu, artist cunoscut pentru mai multe proiecte ale scenei muzicale independente din România, printre care Omelette, Jazzadezz, Kepler not Kopernicus și Balkan Taksim.
Programul complet al primei săptămâni în cinema se regăsește pe pagina oficială a filmului și va fi actualizat în permanență.
https://augustfilm.ro/castelul-craitei/