Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Ce s-a întâmplat cu ISON?


    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile.



    Cometa ISON, aşa cum va rămâne în amintire. Imagine luată de Hubble Space Telescope în mai 2013. Foto: NASA


    În dimineaţa zilei de 28 noiembrie ISON a fost la distanţa cea mai mică de Soare. În timpul trecerii în jurul Soarelui ea a fost urmărită de o mulţime de astronomi, dar atunci când ar fi trebuit să apară de după Soare, nu s-a mai văzut nimic.

    Apoi, un nor de resturi în formă de evantai a ieşit din atmosfera solară. Până la sfârşitul zilei, din cometă nu a mai rămas decât un nor de praf.

    Chiar dacă cometa a fost distrusă de apropierea de Soare, campania de observare a fost un mare succes, datele strânse permiţând, în viitor, să se afle exact ce s-a întâmplat cu ea.

    GH. MANOIU | 7 DECEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din toată ţara.
    Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului. Zborul de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate.
    Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc.
    Nucleul cometei C/2013 A1 Siding Spring a trecut cu 56 km pe secundă la doar 139500 km de planeta Marte, mult mai aproape decât orice altă trecere a unei comete pe lângă Marte sau Pământ.
    O imagine NASA luată de roverul Curiosity în iulie 2015 de pe Marte, face iar imaginaţia să o ia razna. Fotografia arată o formaţiune de piatră şi în faţa a ceea ce poate fi un fel de peşteră, pare o fiinţă. Unii spun că pare un monstru crab venit dintr-o poveste science-fiction.
    La data de 22 august, ora 12:27 GMT, o rachetă Soyuz a lansat sateliţii europeni Galileo, numărul cinci şi şase, de la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză. Galileo este un sistem global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta va fi format din 30 de sateliţi şi infrastructura la sol.