Ştiri / Mapamond |
Cea mai veche brânză din lume
GH. MĂNOIU | 31 DECEMBRIE 2022
Bucăţi de brânză găsite pe gâtul şi pieptul unor mumii descoperite în River Cemetery Number Five din deşertul Taklamakan, China, sunt cele mai vechi din lume. Această brânză datează din anul 1615 î.Hr. Este o varietate fără lactoză şi a fost produsă de crescătorii de turme ai unei civilizaţii din Epoca Bronzului.
Cercetătorii de la Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics au aflat nu numai vechimea şi compoziţia substanţei care mult timp nu s-a ştiut ce este, dar chiar şi tehnologia de producere, una uşoară şi ieftină, pentru oameni de rând.
Brânza s-a păstrat aşa de bine din cauza condiţiilor deşertului Taklamakan, unul dintre cele mai dure din lume.
Un popor misterios din Epoca Bronzului şi-a ingropat morţii în vârful unei dune de nisip lângă un râu uscat, sub bărci mari de lemn, care au fost învelite foarte strâns în piei de vacă, aşa că mumiile au stat ca în vid.
Iar combinaţia de aer uscat de deşert şi solul sărat a prevenit apariţia cariilor.
Mumiile şi-au păstrat părul brun deschis, caracteristicile non-asiatice ale feţei, pălării şi pelerine din lână şi cizme din piele.
Este probabil ca bucăţile de brânză să fi fost hrană pentru viaţa de apoi.
Brânza a fost făcută din lapte cu un amestec din bacterii şi drojdie, aşa cum se face în ziua de azi chefirul şi brânza chefir, similară cu brânza de vaci.
Dacă oamenii din cimitir au folosit într-adevăr un amestec pe post de starter pentru a face brânză, atunci se pune în discuţie teoria conform căreia brânza a fost descoperită accidental, când oamenii au transportat laptele în burdufuri făcute din intestine de animale şi atunci laptele a intrat în contact cu cheagul.
Producerea brânzei cu cheag necesită uciderea unui animal tânăr, pe când metoda de chefir nu, şi aceasta ar însemna un cost mai scăzut.
În plus, produsele erau sărace în lactoză, deci mai bune pentru populaţia cu intoleranţă la lactoză din Asia.
Oamenii de ştiinţă mai găsiseră fragmente de filtre pentru brânză în Polonia care datau de peste 7000 de ani şi există vase daneze care se pare că erau folosite la păstrarea untului sau brânzei, vechi de 5000 de ani, dar fragmente de produse nu se găsiseră până acum.