Nutriţie / Ceaiuri |
Ceaiul alb
Ceaiul alb este obţinut din muguri de frunze înainte de deschidere şi frunze tinere ale plantei Camellia Sinensis, printr-o procesare minimă.
Mugurii şi frunzele tinere sunt acoperite cu un puf argintiu, care devine alb după uscare şi de aici vine numele de ceai alb. Infuzia obţinută din ceaiul alb este de culoare galben-aurie. A fost recoltat prima dată în China, în provincia Fujian.
Procesarea minimă are ca rezultat un conţinut mai mare de nutrienţi decât la ceaiul verde sau nergu. În procesul de producţie al ceaiului alb, frunzele nu sunt lăsate să se oxideze. Aceasta le menţine mai aproape de starea lor naturală, obţinându-se o concentraţie mai mare de antioxidanţi.
Alte denumiri
White tea în engleză, thé blanc în franceză, té blanco în spaniolă, chá branco în portugheză.
Varietăţi
• Bai Hao Yinzhen (White Hair Silver Needle), un ceai doar din muguri în formă de ace
• Bai Mu Dan sau Pai Mu Tan, un ceai din muguri, cu primele două frunze
• Shou Mei
• Yin Zhen, în a cărui compoziţie intră uneori iasomie
Există ceai alb provenit din Sri Lanka, India, Nepal, Tailanda şi Africa de Sud.
Producere
Materialul vegetal proaspăt este uscat cu aer sau la soare şi apoi la umbră. Diferenţa faţă de ceaiul verde este că lipseşte ofilirea, prăjirea şi rularea. Apare doar o uşoară oxidare la suprafaţa frunzelor.
Conţinut
Conţine numai jumătate din cantitatea de cofeină a ceaiului verde, dar conţine cea mai mare concentraţie de polifenoli dintre toate ceaiurile, cantităţi mari de catechine, aminoacizi şi antioxidanţi naturali.
Utilizare
Ceaiul alb necesită infuzie de aproximativ 5 până la 10 minute (sau mai mult), într-o apă de izvor mai moale, cu o temperatură între 30 şi 85 grade Celsius. O porţie de frunze de ceai poate fi infuzată de mai multe ori. Fiecare infuzie va avea un gust diferit. O temperatură mai mare la preparare aduce mai mulţi antioxidanţi, o temperatură mai scăzută, păstrează mai multe vitamine.
Reduce riscul de accidente vasculare cerebrale, de cancer, diabet, insuficientă cardiacă. Scade colesterolul rău şi creşte densitatea oaselor. Protejează de cancer de colon, prin prevenirea dezvoltării polipilor şi protejează pielea de radiaţiile ultraviolete.
S-a demonstrat că protejează împotriva unor bacterii patogene. Un studiu a constatat că extractul de ceai alb poate ajuta la reducerea sau încetinirea creşterii numărului de viruşi şi bacterii, reducând impactul infecţiei cu stafilococ şi streptococ, pneumonie, infecţii fungice şi chiar placă dentară.
Spre deosebire de alte ceaiuri, nu are aproape nici un fel de contraindicaţii sau efecte secundare. Consumul în exces al ceaiului alb poate determina probleme gastrice, iar persoanele care suferă de lipsă de fier ar trebui să bea acest ceai în cantităţi mai reduse.