Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Ceaiul negru reduce riscul de diabet de tip II

    GH. MĂNOIU | 4 NOIEMBRIE 2023

    Cercetătorii de la Framingham State University din Statele Unite au realizat un studiu care arată că trei ceşti de ceai negru băute pe zi pot controla nivelul de glucoză din sânge.



    Ceai negru.


    Oamenii de ştiinţă au găsit în apa fierbinte în care s-au pus frunzele de ceai negru, un număr de polifenoli cu proprietăţi puternic antioxidante, care au capacitatea de a bloca enzimele care duc la creşterea nivelului de zahăr din sânge în timpul digerării carbohidraţilor.

    Aceşti polifenoli inhibă actiunea enzimelor alfa-amilază şi alfa-glucosidază, responsabile cu procesul de asimilare a glucozei.

    Principala sursă de glucoză în corpul nostru provine din hidroliza carbohidraţilor, cum ar fi amidonul. Enzima alfa-amilază din pancreas şi alfa-glucozidaza din intestin sunt responsabile pentru generarea de glucoză prin dietă.

    Studiul iniţial, realizat în Japonia, pe aproximativ 300000 de persoane a arătat că ceaiul negru are ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "efecte antihiperglicemiante", prin inhibarea hidrolizei enzimatice a carbohidratilor.

    În cazul celor care se beau trei ceşti de ceai negru pe zi, riscul de diabet zaharat de tip II a fost de 25% mai mic comparativ cu cei care beau mai puţin ceai sau deloc.

    Ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.

    Planta de ceai (Camellia sinensis), din care este procesată băutura, face parte din genul Camellia care are peste 200 de specii şi este originară din zonele muntoase din Tibet, nord-estul Indiei şi sudul Chinei.

    Astăzi, principalele ţări producătoare de ceai sunt India, China, Sri Lanka, Kenya, Japonia, Vietnam, Bangladesh şi Indonezia.

    Ceaiul este consumat ca ceai verde, ceai oolong şi ceai negru.

    Această clasificare este dată de gradul de fermentare al frunzelor. Ceaiul verde este nefermentat, ceaiul oolong este semi-fermentat, iar ceaiul negru este complet fermentat.

    Compuşii fenolici prezenţi în ceaiul verde sunt flavonoli, mai precis catechine.

    Comparativ cu ceaiul verde, în ceaiul negru cantitatea de catechine este redusă cu aproximativ 85%, dar sunt transformate în catechine polimerizate, care de fapt sunt responsabile cu întârzierea absorbţiei de glucoză.

    Ceaiul verde are cea mai mică cantitate de inhibitori, urmat de ceaiul oolong şi de ceaiul negru care are cea mai mare cantitate.

    Alte plante ce au aceste proprietăţi de inhibare sunt scorţişoara şi afinele.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un recent studiu realizat la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, a arătat pentru prima dată o legătură între capsaicinoide, ingredientul activ în ardeii iuţi şi capacitatea de ardere a caloriilor.
    Fructele de padure, cum ar fi afinele, contin un nivel ridicat de compusi numiti polifenoli, despre care oamenii de stiinta spun ca pot ajuta creierul sa-si indeplineasca functiile vitale.
    Creșterea consumului de produse ultraprocesate este legat de riscul de dezvoltare a bolilor cronice netransmisibile şi a obezităţii.
    Coacăzele negre, bune pentru păstrarea tinereţii şi agerimii mentale, ar putea contribui la controlul declinului mental asociat cu vârsta şi ar putea ajuta oamenii cu probleme neurologice, cum sunt Parkinsonul şi depresia.
    Postul ţinut regulat poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât să ajute la pierderea câtorva kilograme din greutate. Bazându-se pe un nou studiu, cercetătorii sugerează că postul la intervale regulate poate îmbunătăţi longevitatea şi poate scădea riscul de boli cronice.
    Un studiu făcut de cercetătorii de la St. Michael’s Hospital din Canada arată că, prin consumarea unei porţii pe zi de fasole, mazăre, năut sau linte, se poate reduce semnificativ colesterolul rău şi, pe termen lung, riscul de boli cardiovasculare.