Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Ceaiuri

    Ceaiul oolong

    Ceaiul oolong este un ceai tradiţional chinezesc obţinut din plata Camellia Sinensia printr-un proces unic de oxidare incompletă.



    Bol cu ceai oolong.


    Denumirea de oolong vine din chineză şi înseamnă dragonul negru. Se mai numeşte şi ceai wulong, ceai bleu, ceai verde-albastru sau elixirul longevităţii. Când sunt uscate, frunzele de ceai oolong arată ca nişte firicele negre, iar când se pune apă peste ele, par nişte mici dragoni.

    Legenda spune că un ţăran, pe nume Wu Liang, a uitat să usuce ceaiul cules. După o zi, când şi-a amintit, culoarea frunzelor se schimbase. Ca să nu-l arunce, a continuat procesul de uscare. Când şi-a făcut o cană din acest ceai, i-a plăcut şi metoda s-a răspândit.

    Gradul de oxidare poate varia între 8-85%, în funcţie de soi şi de modul de producţie.

    Gustul ceaiului oolong variază foarte mult între diferite subvarietăţi. Acesta poate fi dulce şi fructat, cu arome de miere, sau lemnos şi gros cu arome prăjite, sau verde şi proaspăt cu arome buchet, toate în funcţie de modul de cultură şi de stilul de producţie.

    Alte denumiri

    Oolong tea în engleză, thé Oolong în franceză, té oolong în spaniolă, chá oolong în portugheză.

    Varietăţi

    Wuyi rock tea, produs în provincia Fujian, China, dă cele mai faimoase ceaiuri oolong: Red Robe (Dà Hóng Páo), White Comb (Bái Jī Guān), Cassia (Ròu Guì), Gold Turtle (Shui Jin Gui), Iron Monk Arhat (Tiě Luóhàn). Tot în China sunt produse Iron Goddess (Guanyin Tiě Guānyīn sau Ti Kuan Yin) şi Single Bush (Dān Cōng) din provincia Guangdong care imită aroma a numeroase flori şi fructe.

    Ceaiurile din Taiwan: Dong Ding (Dòngdǐng), Oriental Beauty (Dōngfāng Měirén), Ālǐshān, Líshān, Pouchong (Bāozhǒng), Ruǎn Zhī, Jīn Xuān.

    Mai există de asemenea: ceaiul Zealong produs în Noua Zeelandă, Sikkim Temi Oolong Tea produs în Sikkim, Darjeeling oolong produs în India, Assam smoked oolong - ceai indian din statul Assam obţinut după metodele chinezeşti şi afumat uşor deasupra focului, Vietnamese oolong produs în Vietnam, Thai oolong produs în Tailanda, Indonesian Oolong Tea produs în Lebak-Banten, Indonezia, African oolong produs în Malawi şi Kenya şi Nepali oolong produs în Nepal.

    Producerea

    Oxidarea ceaiului se face prin încălzirea scurtă într-o tigaie de fier. O altă metodă constă în uscarea în coşuri de bambus la soare şi amestecarea permanentă. Marginile frunzelor devin roşiatice. După oxidare, frunzele se rulează, o etapă importantă pentru dezvoltarea aromei. Acest pas se realizează până la de 40 de ori.

    Oxidarea este oprită la diverse niveluri, 12% în metoda chineză, rezultând un ceai aproape verde, până la 70% în Taiwan, rezultând un ceai aproape negru. În Taiwan există şi o metodă veche, în care ceaiul este păstrat mulţi ani şi în fiecare an este prăjit (sau la doi-trei ani), rezultând, după 20-25 de ani de îmbătrânire, un ceai cu note minerale.

    Conţinut

    Ceaiul oolong conţine cofeină (teină), dar cantitatea depinde de tipul de ceai şi de procesul de producţie. Conţine de asemenea antioxidanţi (flavonoizi), aminoacizi, clorofilă, vitamina C, catechine cu efect antialergic, minerale ca seleniu, cupru, mangan, calciu, uleiuri volatile şi teanină cu efect neuroprotector.

    Utilizare

    Se folosesc aproximativ 3 grame de ceai la 200 ml apă, sau aproximativ două linguriţe de ceai oolong pe ceaşcă. Ceaiul trebuie pregătit la 82-88°C apă (nu clocotită) şi durata de infuzare este de 3-10 minute. Un oolong de înaltă calitate poate fi infuzat de mai multe ori şi, spre deosebire de alte ceaiuri, se îmbunătăţeşte cu fiecare infuzare, a treia sau a patra infuzare, fiind considerată cea mai bună.

    Un studiu efectuat în Japonia a dovedit că ceaiul ajută în tratarea exemelor şi a altor boli inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul. Are efect calmant dar energizează organismul, ajută digestia şi previne bolile de inima, diabetul şi bolile neurodegenerative.

    Se spune că ar preveni cancerul, osteoporoza şi ar ajuta la detoxifierea organismului şi la scăderea în greutate.

    Contraindicaţii

    Trebuie de luat în calcul conţinutul destul de ridicat de cofeină, care poate înrăutăţi unele probleme cardiace, diabetul sau anxietatea.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ceaiul galben implică de obicei un ceai prelucrat în mod similar cu ceaiul verde, dar cu o fază de uscare mai lentă…
    Kukicha, sau ceaiul de crenguţe, cunoscut şi sub numele de bōcha sau ceai de trei ani, este un amestec japonez din tulpini,…
    Ceaiul rooibos este obţinut din frunzele plantei Aspalathus linearis, arbust din aceeaşi familie cu salcâmul.
    Ceaiul alb este obţinut din muguri de frunze înainte de deschidere şi frunze tinere ale plantei Camellia Sinensis, printr-o procesare minimă.
    Ceaiul pu-erh, sau pu'er, este un ceai microbian fermentat obţinut prin acţiunea mucegaiurilor, bacteriilor şi drojdiilor pe frunzele recoltate ale plantei de…
    Este un ceai originar din China, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt foarte puţin oxidate în timpul procesării şi îşi…