Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Ceasul biologic prezice speranţa de viaţă

    Un nou studiu internaţional arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii.



    5 la sută din populaţie îmbătrâneşte într-un ritm mai rapid biologic.


    O echipă de 65 de oameni de ştiinţă din întreaga lume au înregistrat schimbările legate de vârstă ale ADN-ului uman, au analizat probe de sânge prelevate de la 13000 de persoane şi au estimat durata lor de viaţă.

    O vârstă biologică mai mare, indiferent de vârsta reală, prezice în mod constant o moarte mai timpurie.

    Există oameni care sunt vegetarieni, dorm 10 ore pe zi, au un loc de muncă cu stres scăzut şi totuşi sfârşesc prin a muri la o vârstă mai mică decât alţii, deoarece au o rată înnăscută de îmbătrânire biologică mai rapidă.

    Studiul a descoperit că 5 la sută din populaţie îmbătrâneşte într-un ritm biologic mai rapid, ceea ce se traduce într-un procent de risc cu aproximativ 50 la sută mai mare decât media de deces la orice vârstă.

    26 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani. Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre.
    Folosind un material derivat din cochilii de creveţi, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o spumă care poate fi pulverizată direct pe o rană deschisă pentru a opri rapid sângerarea.
    Cercetările efectuate la Inserm, Université Paris Descartes, Franţa, au arătat că tutunul şi alcoolul fac o combinaţie ce cauzează cancere de gură, buze şi faringe.
    Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare.
    Participanţii la un studiu au stat să se uite direct unul în ochii celuilalt timp de 10 minute şi au văzut monştri, chipul rudelor lor, feţe de animale sau strămoşi decedaţi.
    Cercetătorii de la Centrul Tehnic de Cercetare din Finlanda au realizat o cameră hiper-spectrală care permite examinarea unei mari suprafeţe de piele în câteva secunde şi poate detecta cancerul de piele în stadii incipiente.