Ştiri / Ştiinţă |
Cei care trăiesc împreună se aseamănă
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene.
În special sistemul imunitar are tendinţa să devină asemănător, posibil şi pentru că se consumă aceleaşi alimente, se folosesc aceleaşi modele de somn, aceeaşi baie etc.
Cercetătorii au studiat sistemul imunitar la 670 de subiecţi pe parcursul a trei ani.
Ei au descoperit că cuplurile căsătorite şi cu copii aveau o diferenţă a sistemelor lor imunitare mai mică cu 50 la sută decât la cuplurile asociate în mod aleatoriu.
Cuplurile necăsătorite nu au fost incluse, dar echipa consideră că rezultatele în cazul acestora vor urma tendinţe similare.
La adulţi, aproximativ 25 la sută din sistemul imunitar este dictat de gene, restul datorându-se factorilor de mediu, iar persoanele aflate într-o relaţie au tendința de a dezvolta obiceiuri similare, ceva numit concordanţă conjugală.
Obiceiurile, stilul de viaţă în comun, împreună cu condiţiile de viaţă comune (niveluri de poluare şi de bacterii, de exemplu) au un impact direct asupra sistemelor imunitare.
Prezenţa copiilor este un factor important, iar privarea de somn, stresul, infecţiile cronice şi toate celelalte provocări ale statutului de părinte au un impact mai mare asupra corpului decât firele de păr alb.