Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Cel mai mare complex industrial din secolul al XVI-lea, în pericol

    Oraşul bolivian Potosi, cel mai mare complex industrial din secolul al XVI-lea, a fost plasat pe Lista patrimoniului mondial în pericol, din cauza activităţilor miniere neîncetate şi necontrolate în munţii Cerro Rico care pot degrada situl, a anunţat Comitetul UNESCO.



    Prima reprezentare a oraşului Potosi. Pedro Cieza de Leon, 1553.


    Considerat în secolul al XVI-lea cel mai mare complex industrial din lume, un simbol de colonizare şi exploatare a resurselor din America Latină de către Spania, oraşul Potosi a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial în 1987.

    Ansamblul include monumente industriale ale Cerro Rico, oraşul colonial cu Casa de la Moneda, biserica San Lorenzo, vilele nobililor şi "barrios mitayos", cartierele muncitoreşti.

    A fost fundat în 1545 ca oraş minier, la altitudinea de 4090 metri şi a devenit rapid unul dintre cele mai mari oraşe din lume şi cel mai mare furnizor de argint pentru Spania.

    6 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O sferă uriaşă de piatră descoperită în Bosnia ar putea fi cea mai mare sculptură de acest fel realizată vreodată de mâini omeneşti.
    Autorităţile din Columbia au anunţat descoperirea epavei faimosului galion spaniol "San Jose", scufundat acum peste 300 de ani, cu o încărcătură mare de aur şi bijuterii la bord.
    Muncitorii care lucrau în construcţii au scos la iveală 600 kg de monede de bronz romane, o descoperire unică şi extrem de importantă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anunţat descoperirea rămăşiţelor primului masacrului cunoscut, datând de acum 10000 de ani.
    În timp ce egiptenii construiau piramidele de pe platoul Giza, iar britonii Stonehenge, civilizaţia Norte Chico din Peru construia Caral, considerat cel mai vechi oraş din America. Situat la 200 km nord de Lima, în Supe Valley, Peru, Caral a fost locuit între anii 2600 si 2000 î.e.n. şi cuprinde o suprafaţă de mai bine de 60 hectare.
    O echipă de arheologi italieni, a descoperit, în timpul unei expediţii de scufundări în largul coastelor Siciliei, 39 de bare dintr-un metal misterios. Analizele efectuate sugereză că acesta ar putea fi legendarul oricalc, asociat cu mitul Atlantidei în textele antice.