Ştiri / Spaţiu |
Cel mai mare telescop din lume a descoperit 1300 de noi galaxii
Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum.
Când va fi complet operaţional, MeerKAT va avea 64 de receptori, fiecare echipat cu o antenă cu un diametru de 13,5 metri, cu răcitoare criogenice. Punerea în funcţiune se desfăşoară în etape, pentru a oferi cercetătorilor posibilitatea de a verifica sistemul, precum şi pentru a rezolva problemele tehnice pe măsură ce apar.
Se aşteaptă ca toate echipamentele să fie instalate şi să fie operaţionale până la sfârşitul anului 2017. Acestea vor avea un potenţial de descoperire de 10000 de ori mai mare decât instrumentele moderne cele mai avansate şi vor explora stelele care explodează, găurile negre, energia neagră şi urme ale originilor Universului, vechi de aproximativ 14 miliarde de ani.
MeerKAT va fi unul dintre principalele clustere ale Square Kilometre Array (SKA), cel mai sensibil radiotelescop din lume, care cuprinde o pădure de 3000 de receptori, răspândiţi pe o suprafaţă de un kilometru pătrat în mai multe ţări.
Setat pentru a fi pus în funcţiune în anii 2020, acesta va permite oamenilor de ştiinţă să atingă un nivel fără precedent al explorării spaţiului.
Square Kilometre Array este un proiect internaţional privind construirea celui mai mare şi cel mai precis radiotelescop din lume. Peste 20 de ţări sunt membre ale proiectului SKA, care are sediul in Marea Britanie.
Până în prezent, aproximativ 500 de grupuri ştiinţifice din aproximativ 45 de ţări au rezervat sloturi pentru a utiliza MeerKAT până în 2022.