Ştiri / Spaţiu |
Cel mai mic satelit astronomic din lume
Cel mai mic satelit astronomic va fi lansat in dimineata zilei de luni, 25 februarie 2013.
Satelitul a fost proiectat si asamblat la Laboratorul de Zboruri Spatiale de la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto.
El va fi lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu el va fi lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria cu participarea Universitatii din Graz si a Institutului de Astronomie a Universitatii din Viena.
Fiecare dintre cei doi nanosateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg si fac parte din programul BRITE (BRIght Target Explorer), al treilea program nanosatelit canadian (CanX-3).
Astfel de sateliti pot fi realizati de o echipa mica, cu fonduri putine, in sase luni sau un an. Pana acum, nanosatelitii au fost folositi pentru a monitoriza Pamantul si pentru a testa noi tehnologii.
BRITE este insa primul program care va folosi nanosateliti pentru studii astronomice si mai mult, va fi un grup de sateliti ce vor lucra in comun pentru acelasi scop.
Recordul anterior pentru sateliti mici utilizati in astronomie, a fost satelitul MOST, tot canadian. Acesta cantarea 53 kg si era, comparativ cu Telescopul Spatial Hubble ce cantareste 11 tone, un micro-satelit.
Satelitii programului canadiano-austriac vor avea telescoape mici ce vor observa stelele si vor urmari schimbarile din stralucirea lor, schimbari date de pete stelare, de o planeta sau o alta stea ce o orbiteaza, sau de oscilatii si reverberatii ale ei insisi, asemanatoare cutremurelor.
Ei se vor axa pe observarea stelelor mai stralucitoare, inclusiv cele ce alcatuiesc constelatii ca Orion.
Este importanta studierea si intelegerea acestor stele, deoarece cele mai stralucitoare sunt si cele mai mari stele, ce au o viata scurta si violenta si se transforma in supernove, legate de viata pe Pamant.
In cativa ani vor fi lansate trei perechi de astfel de sateliti: una austriaca, una poloneza si una canadiana. Fiecare pereche va avea un satelit ce va urmari cerul in culoarea rosie si unul ce va urmari cerul in culoarea albastra.
GH. MANOIU | 24 FEBRUARIE 2013