Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Cel mai rece loc de pe Pământ

    GH. MĂNOIU | 29 NOIEMBRIE 2022

    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura în mai multe gropi poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.



    Cel mai rece loc de pe Pământ. Foto: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center.


    Un proiect comun al NASA şi U.S. Geological Survey (USGS) a ajutat oamenii de ştiinţă să facă această descoperire analizând hărţile globale de temperatură elaborate de mai mulţi sateliţi de teledetecţie.

    Oamenii de ştiinţă au analizat date pe ultimii 32 de ani şi au descoperit că temperaturile au scăzut la minime record de zeci de ori în gropile de lângă o creastă înaltă între Dome Argus şi Dome Fuji, două piscuri de pe Platoul Antarctic de Est.

    Recordul a fost de minus 93,2 grade Celsius, stabilit pe 10 august 2010, cu câteva grade mai rece decât minusul anterior de minus 89,2 grade Celsius, stabilit în 1983 la staţiunea de cercetare rusă Vostok.

    Această creastă este mai înaltă decât Vostok şi era de aşteptat să aibe temperaturi mai scăzute.

    Odată cu lansarea lui Landsat 8, cercetătorii au dispus de aparatura care să îi ajute să răspundă la întrebările ridicate de configuraţia dunelor de zăpadă şi a fisurilor din zapada îngheţată.

    Temperaturile scad rapid când cerul se goleşte de nori. Dacă cerul se păstrează senin pentru câteva zile, căldura de la sol radiază în spaţiu.

    Acest fenomen crează un strat de aer super-rece deasupra suprafeţei de zăpadă şi gheaţă.

    Acest strat de aer este mai dens decât aerul relativ cald de deasupra lui, aşa că alunecă pe pante şi rămâne captiv în gropi, iar răcirea continuă.

    Cel mai rece loc permanent locuit este nord-estul Siberiei, unde temperaturile în oraşele Verkhoyansk şi Oimekon au scăzut la minus 67,8 grade Celsius în 1892 şi 1933.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Primul monument dedicat enciclopediei on-line Wikipedia, a fost dezvelit în Frankfurt Square din oraşul polonez Slubice, pe graniţa germană. Monumentul, care măsoară 2,5 metri înălţime, este format din patru persoane care ridică în aer un puzzle în formă de glob.
    Al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban, sediul general al institutelor Confucius.
    Rozmarinul, lavanda dentată şi mirtul sunt printre cele zece specii florale care vor dispărea din peisajul Rivierei Franceze.
    Aproximativ 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri de poluare a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.