Ştiri / Societate |
Cel mai rece loc de pe Pământ
GH. MĂNOIU | 29 NOIEMBRIE 2022
Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura în mai multe gropi poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.
Un proiect comun al NASA şi U.S. Geological Survey (USGS) a ajutat oamenii de ştiinţă să facă această descoperire analizând hărţile globale de temperatură elaborate de mai mulţi sateliţi de teledetecţie.
Oamenii de ştiinţă au analizat date pe ultimii 32 de ani şi au descoperit că temperaturile au scăzut la minime record de zeci de ori în gropile de lângă o creastă înaltă între Dome Argus şi Dome Fuji, două piscuri de pe Platoul Antarctic de Est.
Recordul a fost de minus 93,2 grade Celsius, stabilit pe 10 august 2010, cu câteva grade mai rece decât minusul anterior de minus 89,2 grade Celsius, stabilit în 1983 la staţiunea de cercetare rusă Vostok.
Această creastă este mai înaltă decât Vostok şi era de aşteptat să aibe temperaturi mai scăzute.
Odată cu lansarea lui Landsat 8, cercetătorii au dispus de aparatura care să îi ajute să răspundă la întrebările ridicate de configuraţia dunelor de zăpadă şi a fisurilor din zapada îngheţată.
Temperaturile scad rapid când cerul se goleşte de nori. Dacă cerul se păstrează senin pentru câteva zile, căldura de la sol radiază în spaţiu.
Acest fenomen crează un strat de aer super-rece deasupra suprafeţei de zăpadă şi gheaţă.
Acest strat de aer este mai dens decât aerul relativ cald de deasupra lui, aşa că alunecă pe pante şi rămâne captiv în gropi, iar răcirea continuă.
Cel mai rece loc permanent locuit este nord-estul Siberiei, unde temperaturile în oraşele Verkhoyansk şi Oimekon au scăzut la minus 67,8 grade Celsius în 1892 şi 1933.