Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Cel mai vechi masacru din istorie descoperit în Kenya

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anunţat descoperirea rămăşiţelor primului masacrului cunoscut, datând de acum aproximativ 10000 de ani.



    Lacul Turkana.


    Părţi din 27 de schelete au fost descoperite în nordul Kenyei, în apropierea lacului Turkana. Arheologii cred că victimele au fost membri ai unui grup de vânători-culegători, care au avut parte de un deces violent, atacaţi probabil de un grup rival.

    Zece dintre cele douăsprezece schelete relativ complete prezintă semne ale unei morţi violente, cranii şi feţe zdrobite, coaste rupte şi urme de răni provocate de săgeţi sau suliţi.

    Au mai fost găsite resturile parţiale ale altor 15 schelete care aparţin victimelor aceluiaşi atac. Grupul include scheletele a cel puţin opt femei şi şase copii.

    Cercetătorii cred că grupul a fost atacat de un alt grup de vânători-culegători înarmaţi cu bâte şi săgeţi din lemn sau suliţe cu vârf ascuţit de obsidian.

    Masacrul a fost probabil rezultatul încercarii de a pune mâna pe resurse teritoriale şi pe alimente depozitate în vase.

    Până acum, cel mai vechi "mormânt de război" cunoscut era cel găsit în Germania şi datat la aproximativ 5000 î.e.n.

    27 MAI 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În timp ce egiptenii construiau piramidele de pe platoul Giza, iar britonii Stonehenge, civilizaţia Norte Chico din Peru construia Caral, considerat cel mai vechi oraş din America. Situat la 200 km nord de Lima, în Supe Valley, Peru, Caral a fost locuit între anii 2600 si 2000 î.e.n. şi cuprinde o suprafaţă de mai bine de 60 hectare.
    O echipă de arheologi italieni, a descoperit, în timpul unei expediţii de scufundări în largul coastelor Siciliei, 39 de bare dintr-un metal misterios. Analizele efectuate sugereză că acesta ar putea fi legendarul oricalc, asociat cu mitul Atlantidei în textele antice.
    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului.
    Conform unui studiu realizat de cercetători de la Durham University şi New University of Lisbon, unele basme, cum ar fi "Frumoasa şi Bestia", îşi au originile cu mii de ani în urmă, mai vechi decât mitologia clasică greacă şi romană.
    Scheletele a 200 de soldaţi napoleonieni au fost găsite în timpul unor lucrări de construcţie în oraşul german Frankfurt.
    UNESCO a anunţat că bara de 50 grame de argint, declarată că ar fi făcut parte din comoara Căpitanului Kidd, celebrul pirat din secolul al 17-lea, este falsă, fiind de fapt o bucată de balast de plumb folosită pentru a echilibra navele.