Ştiri / Ştiinţă |
Cele mai vechi fosile din lume găsite în Groenlanda
Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia au descoperit, într-o zonă îndepărtată din Groenlanda, fosile care datează de acum 3,7 miliarde de ani, ceea ce le face cele mai vechi fosile din lume.
Fosilele sunt stromatolite, create în cele mai vechi roci sedimentare din lume aflate în Isua Greenstone Belt, de microbi care au trăit în trecutul îndepărtat.
Formate în ceea ce cercetătorii spun că era o mare puţin adâncă, mediu în care viaţa timpurie a prosperat, fosilele au fost descoperite numai după ce zăpada care s-a aşternut în timp peste ele în Groenlanda s-a topit.
Sunt cu 220 de milioane de ani mai vechi decât fosilele descoperite în Australia de Vest, despre care se credea că ar fi cele mai vechi.
Descoperirea, făcută lângă marginea stratului de gheaţă din Groenlanda, arată că viaţa pe planeta Pământ care are aproape 4,55 miliarde de ani, a început când planeta era încă tânără.
Fosilele indică faptul că, în urmă cu 3,7 miliarde de ani, viaţa microbiană era deja diversă. Această diversitate arată că viaţa a apărut în primele câteva sute de milioane de ani de existenţă a Pământului.