Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cele mai vechi fosile din lume găsite în Groenlanda

    Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia au descoperit, într-o zonă îndepărtată din Groenlanda, fosile care datează de acum 3,7 miliarde de ani, ceea ce le face cele mai vechi fosile din lume.



    Stromatolite. (arhivă)


    Fosilele sunt stromatolite, create în cele mai vechi roci sedimentare din lume aflate în Isua Greenstone Belt, de microbi care au trăit în trecutul îndepărtat.

    Formate în ceea ce cercetătorii spun că era o mare puţin adâncă, mediu în care viaţa timpurie a prosperat, fosilele au fost descoperite numai după ce zăpada care s-a aşternut în timp peste ele în Groenlanda s-a topit.

    Sunt cu 220 de milioane de ani mai vechi decât fosilele descoperite în Australia de Vest, despre care se credea că ar fi cele mai vechi.

    Descoperirea, făcută lângă marginea stratului de gheaţă din Groenlanda, arată că viaţa pe planeta Pământ care are aproape 4,55 miliarde de ani, a început când planeta era încă tânără.

    Fosilele indică faptul că, în urmă cu 3,7 miliarde de ani, viaţa microbiană era deja diversă. Această diversitate arată că viaţa a apărut în primele câteva sute de milioane de ani de existenţă a Pământului.

    11 SEPTEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Tomsk, Rusia, cred că au găsit o nouă specie de dinozaur după ce au examinat oase descoperite în 2008 şi au constatat că aparţin unui monstru gigant, care cutreiera Pământul acum 100 milioane de ani.
    Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea?
    Un studiu asupra albinelor demonstrează că micile insecte au capacitatea de a îndeplini sarcini complexe cum ar fi numărarea sau recunoaşterea unei feţe umane.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a arătat că oamenii au modificat Pământul până la punctul în care planeta a intrat într-o nouă perioadă de timp geologic.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce ar putea fi o nouă specie de caracatiţă, o creatură înfricoşătoare, asemănatoare cu o fantomă din desene animate.