Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Cercetătorii au spart codul demenţei

    Cercetătorii în biologie moleculară de la Universitatea din Leuven, Belgia, au descoperit o posibilitate de a dezvolta medicamente împotriva demenţei.


    Specialiştii au reuşit să imite în laborator procesul de apariţie al unei forme de demenţă şi au fost capabili să-l corecteze.

    Oamenii de ştiinţă au examinat cazurile a trei pacienţi cu demenţă frontotemporală. Biologii au recoltat celule ale pielii şi le-au transformat în celule stem. Prin tratarea lor ca să evolueze în celule din cortexul cerebral, au imitat procesul de debut de demenţă în laborator.

    Ei au descoperit că o cale de semnalizare specifică, o trecere genetică, a fost la originea bolii. Acest element împiedica celulele să devină celule mature ale cortexului cerebral.

    Echipa a reuşit în cele din urmă să corecteze acest defect prin manipulare genetică. Un tratament bazat pe mici molecule s-a dovedit a fi, de asemenea, eficient. Acesta este primul pas spre dezvoltarea unui medicament.

    Cercetarea se concentrează acum pe molecule specifice care acţionează într-un mod direcţionat. Speranţa este să se ajungă acolo în câţiva ani.

    10 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Southampton şi Cambridge au identificat modul în care legumele cu frunze verzi, pot ajuta la subţierea sângelui, astfel încât acesta să poată scădea formarea cheagurilor şi să reducă riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord.
    Spălările nazale simple cu apă uşor salină pot preveni spitalizarea şi decesele cauzate de COVID-19.
    Un recent studiu realizat la Cancer Research UK dă o imagine cuprinzătoare asupra evenimentelor genetice care cauzează cancer de sân.
    La unele persoane predispuse genetic, maladia Alzheimer ar putea fi declanşată de unele infecţii comune, cum ar fi herpesul.
    Un conservant alimentar uzual se pare că încetineşte sau chiar opreşte creşterea anumitor tumori canceroase la cap sau la gât, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan.
    Oamenii de ştiinţă de la School of Life Sciences, Xiamen University şi Peking University din China, au descoperit o moleculă mică, care poate regenera ţesuturi şi care, în viitor, ar putea face repararea organelor mult mai uşoară.