Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Cercetătorii au spart codul demenţei
Cercetătorii în biologie moleculară de la Universitatea din Leuven, Belgia, au descoperit o posibilitate de a dezvolta medicamente împotriva demenţei.
Specialiştii au reuşit să imite în laborator procesul de apariţie al unei forme de demenţă şi au fost capabili să-l corecteze.
Oamenii de ştiinţă au examinat cazurile a trei pacienţi cu demenţă frontotemporală. Biologii au recoltat celule ale pielii şi le-au transformat în celule stem. Prin tratarea lor ca să evolueze în celule din cortexul cerebral, au imitat procesul de debut de demenţă în laborator.
Ei au descoperit că o cale de semnalizare specifică, o trecere genetică, a fost la originea bolii. Acest element împiedica celulele să devină celule mature ale cortexului cerebral.
Echipa a reuşit în cele din urmă să corecteze acest defect prin manipulare genetică. Un tratament bazat pe mici molecule s-a dovedit a fi, de asemenea, eficient. Acesta este primul pas spre dezvoltarea unui medicament.
Cercetarea se concentrează acum pe molecule specifice care acţionează într-un mod direcţionat. Speranţa este să se ajungă acolo în câţiva ani.