Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Ceres în atenţia astronomilor

    Sonda Dawn, a agenţiei spaţiale americane NASA, se apropie de planeta pitică Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi va intra pe orbită în jurul planetei cu un diametru de numai 950 km, pe 6 martie 2015.



    Ceres de la o distanţă de 145000 km.


    Cu fiecare pixel reprezentând 14 km de suprafaţă, imaginile obţinute de sondă sunt cea mai bună vizualizare a lui Ceres de până acum.

    Dawn este programat să-şi petreacă 16 luni studiind pitica planetă Ceres. Oamenii de ştiinţă sunt fascinaţi de o pată descoperită în emisfera nordică. Explicaţia cea mai probabilă pentru aceasta este că reprezintă un fel de crater de impact.

    Unii cercetători cred că planeta avea în trecut un ocean subteran şi că apă lichidă poate exista încă sub mantaua de gheaţă.

    Ceres este prima planetă pitică care urmează să fie vizitată de o navă spaţială. A doua va fi Pluto, către care se îndreaptă sonda New Horizons ce va ajunge la destinaţie în luna iulie 2015.

    12 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cometa ISON, in drumul sau pe langa Soare, va lasa un nor de praf fin, ce se estimeaza ca va cadea in atmosfera Pamantului si va face norii de gheata de la poli sa lumineze intr-o frumoasa culoare albastru-electric.
    O exoplanetă mică, cu un cer asemănător Pământului, orbitează în jurul unei stele pitice roşii, la o sută de ani lumină depărtare.
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter.
    O echipă internaţională de astronomi a anunţat descoperirea unui sistem solar cu cinci planete stâncoase mici, sistem solar care are o vârstă de 11,2 miliarde de ani.
    Un asteroid potenţial periculos, de 20 de ori mai mare decât meteoritul Chelyabinsk, se va apropia de Pământ pe 26 ianuarie 2015, la o distanţă de 1,2 milioane kilometri.
    Echipa care analizează datele transmise de roverul marţian Curiosity al NASA a confirmat faptul că planeta Marte a fost, cu miliarde de ani în urmă, capabilă de a stoca apa în lacuri pe o perioadă lungă de timp.