Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Chakarai Pongal
Chakarai Pongal este un fel de mâncare dulce şi untos ca o budincă, preparat în mod tradiţional în sudul Indiei, pentru festivalul Makar Sankranti care vesteşte sosirea verii.
Ingrediente
jumătate cană de orez alb
jumătate cană fasole mung
patru căni de apă
un sfert cană de nuci caju tocate
un sfert cană de stafide albe
o lingură praf de cardamon
o cană de unt topit (ghee)
trei sferturi cană zahăr brun nerafinat
un sfert cană lapte
Metoda de preparare
1. Se găteşte orezul şi fasolea, împreună cu apa, într-o oală până se înmoaie. Între timp, se topeşte zahărul cu o cană de apă într-o tigaie.
2. Se adaugă praful de cardamom la zahărul care se topeşte.
3. Se amestecă bine orezul şi fasolea mung şi se adaugă în tigaia cu zahăr.
4. Se agită bine şi se fierbe la foc mic până când totul se amestecă bine.
5. Se încălzesc patru linguri de unt topit (ghee) într-o tigaie şi se prăjeşte cajuul până se face maro auriu.
6. Se adaugă stafidele şi se prăjeşte pentru câteva secunde sau până când se umflă.
7. Se adaugă nucile şi stafidele în amestecul de orez.
8. Se serveşte fierbinte cu o bucată suplimentară de unt topit.
Observaţii
• Cantităţile indicate sunt pentru 8 porţii.