Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Chia, puterea unei semințe minuscule

    DANIEL ŞTEFĂNIŢĂ | 5 APRILIE 2022

    Salvia hispanica, cunoscută în mod obișnuit sub numele de chia, este o specie de plantă cu flori din familia mentei, Lamiaceae, originară din centrul și sudul Mexicului și Guatemalei. Este considerată o pseudocereală, cultivată pentru semințele sale comestibile, hidrofile, cultivate și utilizate în mod obișnuit ca hrană în mai multe țări din vestul Americii de Sud, vestul Mexicului și sud-vestul Statelor Unite.



    Ingrediente pentru budincă cu semințe Chia. Photo: D. Ştefăniţă


    Chia este cunoscută de peste 5500 de ani, fiind una dintre cele mai importante componente ale dietei mayașilor și aztecilor. Compoziția chimică și proprietățile tehnologice ale semințelor chia conferă plantei un potențial nutrițional ridicat.

    Chia este o sursă bună de acizi grași polinesaturați: omega-3 și omega-6, fibre alimentare solubile. De asemenea, conține o cantitate apreciabilă de proteine și diverși compuși activi biologic.

    Valoarea nutrițională a semințelor chia este motivul pentru care este utilizată în profilaxia mai multor boli neinfecțioase, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. Aspecte nutriționale și terapeutice ale chia sunt cercetate în prezent de multe centre științifice.

    Există multe moduri în care semințele de chia pot fi consumate: amestecate în iaurt, sucuri, salate, budinci, cereale, coapte în pâine, ca înlocuitori de ouă. Mai jos este sugerată o reţetă de budincă.

    Multe studii medicale arată beneficiile pentru sănătate ale acestei semințe minuscule. Dar mai precis, ce conține?

    Baza de date USDA pentru alimente arată următorul conținut de nutrienți în 100 de grame de semințe de chia (RDA- Recommended Dietary Allowances - este „alocația dietetică recomandată” pentru diferiții nutrienți):




    Să comparăm conținutul nutrițional de 100 de grame de semințe de chia cu 100 de grame friptură de vită:




    Este bine cunoscut faptul că o dietă exclusiv pe bază de plante este deficitară de vitamina B12. Cum se compară semințele de chia combinate cu iaurt din lapte integral cu carnea de vită?




    Alți nutrienți, nelistați in RDA:






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetările efectuate la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Austria au arătat că sucul de sfeclă roşie, care are un conţinut ridicat de nitrat, ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare.
    Conform unui studiu realizat la Universitatea din California, Statele Unite, o dietă bogată în grăsimi şi în nuci, este cea mai eficientă pentru a îmbunătăţi nivelul colesterolului.
    Cercetătorii de la University of Texas din Austin, au demonstrat că resveratrolul care se găseşte în vinul roşu, ca şi în strugurii roşii, alune, fructe de pădure, legume şi fructe de culoare neagră, roşu închis sau vişiniu, poate să înlăture unele dintre efectele negative pe care le are o dietă bogată în grăsimi asupra sistemului imunitar.
    O listă de produse alimentare cu efecte benefice dovedite asupra artritei reumatoide a fost confirmată de un nou studiu realizat la Disease Biology Lab, School of Biotechnology, India.
    Uleiul de nucă de cocos conţine grăsimi saturate care pot creşte colesterolul "rău" şi este la fel de nesănătos pentru inimă ca şi grăsimea de vită şi untul.
    Consumul de şapte sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi reduce riscul de deces cu 42% comparativ cu consumul de mai puţin de o porţie. Recomandarea este de 2 plus 5, două porţii de fructe şi cinci de legume.